Linkuri accesibilitate

Cu bani americani se începe reabilitarea sistemului de irigaţii


Care va fi impactul şi ce se aşteaptă de la deţinătorii de terenuri agricole?

Sistemul de irigare, sau cel puţin o parte din el, va fi reabilitat cu bani americani, prin Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului. Astăzi a fost lansat concursul pentru reabilitarea primelor două sisteme de irigare. Care va fi impactul şi ce se aşteaptă de la deţinătorii de terenuri agricole, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

După patruzeci de ani de la instalare, primele sisteme de irigare care vor fi schimbate sunt cele de la Criuleni şi Lopatna din raionul Orhei. Dacă în Lopatna sunt irigate cincizeci de hectare de teren agricol, atunci după reabilitarea sistemului suprafaţa se va extinde până la cinci sute de hectare, spune directoarea Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan. În opinia ei, în urma acestei transformări agricultorii vor fi motivaţi să vină cu investiţii proprii şi să gestioneze eficient consumul de apă:

„Reabilitarea sistemului este condiţionată însuşi de reformarea acestui sistem, transferul managementului de irigare de la Agenţia ,,Apele Moldovei” către asociaţiile utilizatorilor nou create. Deci noi ne dorim ca agricultorii din Republica Moldova să poată acoperi costurile de irigare şi în final să treacă la producţie de valoare adăugată înaltă.”

Wiliam Moser, ambasadorul SUA în Moldova spune că acest proiect agricol nu ţine doar de sisteme de irigare întrucât acesta va spori cunoştinţele agricultorilor şi vor apărea mai mulţi doritori care să investească în acest domeniu:

,,Suntem mândri că suntem donatorii lideri în acest sector şi sperăm ca aceste investiţii să atragă şi alte investiţii din partea altor donatori şi a cetăţenilor. Astăzi noi iniţiem procesul de reabilitarea a ţevilor, pompelor dar noi nu investim doar în infrastructură, noi investim în crearea unei viziuni pentru o economie prosperă.”

În ultimul an, agricultorii moldoveni au făcut în jur de 20 de investiţii, utilizând peste patru milioane de dolari pentru dezvoltarea pieţelor de comercializare a produselor, lucru care în opinia ambasadorului american , vorbeşte despre eficienţa acestui program:

„Trebuie să mai menţionez că un element important al programului Compact este accesul la finanţe în agricultură. Prin acest program agricultorii din Republica Moldova au posibilitatea să contracteze credite pe termen lung în sumă mare pentru a investi în agricultura post recoltare, cum sunt frigiderele.”

Totodată în cadrul acestui proiect vor fi create Asociaţiile utilizatorilor de apă, care vor stabili preţul şi vor gestiona consumul astfel încât pierderile de apă să fie minime. În opinia Ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, pentru a putea face faţă unei eventuale secete, aşa cum a fost în acest an, Moldova ar avea nevoie ca cel puţin 300 de mii de hectare să fie irigate:

„Agricultura Republicii Moldova nu are nici un viitor fără irigare. Noi nu vorbim că mâine vom iriga un milion jumătate de hectare, nu este real, dar trei sute de mii de hectare, două sute de mii de hectare , este absolut real, absolut necesar. Cei care au nevoie de apă şi se organizează în asociaţiile utilizatorilor de apă să fie cei care dirijează şi utilizează aceste staţii de pompare şi sisteme de irigare, şi vă asigurăm că şi sistemul de subvenţionare va fi direcţionat la utilizatorii de apă şi nu la alte structuri statale.”

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele programului Compact semnat între guvernele de la Chişinău şi Washington . Astfel, programul în valoare de 262 de milioane de dolari este orientat spre reducerea sărăciei şi creşterea economică a Moldovei.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG