Gheorghe Cojocaru: „Vizita președintelui Comisiei Europene la Chișinău, Jose Manuel Barroso, care începe astăzi, ar putea marca un punct culminant în seria contactelor diplomatice ale autorităților actuale ale Republicii Moldova cu marile puteri ale lumii și instituțiile europene de la 2009 încoace, atunci când s-a produs alternanța la guvernare. Prezența președintelui Comisiei Europene în capitala Moldovei este o premieră absolută, după cum și vizita cancelarului german Angela Merkel a fost una fără precedent, deschizând perspective palpabile pentru parcursul european al societății.”
Europa Liberă: Un an-doi în urmă nici nu se putea visa că Republica Moldova ar putea fi inclusă pe lista vizitelor unor șefi de stat de talia cancelarului german sau a președintelui Comisiei Europene. Ce s-a întâmplat între timp?
Gheorghe Cojocaru: „Ar fi exagerat să se vorbească despre niște schimbări spectaculoase care s-ar fi produs la Chișinău în plan social sau economic, care să reamplaseze Republica Moldova pe un loc mai vizibil pe harta statelor europene. Ritmul transformărilor sociale este prea lent sau, cu regret, există domenii în care se înregistrează involuții. Proporțiile sărăciei nu se reduc, dimpotrivă, se extind. Tinerii nu-și găsesc locul aici. Corupția înflorește.
Pe de altă parte, autoritățile au reușit să articuleze un curs de politică externă dinamic și univoc de integrare europeană, care, iată, dă roade. Nu mai puțin important este faptul că acest curs de integrare europeană se pliază pe un context ce favorizează interesul Uniunii Europene față de Republica Moldova, care își dorește să se regăsească printre membrii familiei europene.”
Europa Liberă:Care ar fi acest interes?
Gheorghe Cojocaru: „Un interes care are la bază statutul de stat vecin al Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană și preocuparea tot mai în de aproape a autorităților comunitare pentru ca această vecinătate să fie una previzibilă și ancorată în mediul valorilor democratice și de securitate occidentale. Acest interes este cu atât mai mult de apreciat cu cât, în funcție de evoluțiile interne, dar și de cele regionale, vecinătatea europeană a Republicii Moldova va putea fi interpretată drept o fază intermediară pe traseul asocierii și integrării în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Cum va evolua situația Republicii Moldova după vizita lui Barroso, care începe astăzi și va continua mâine?
Gheorghe Cojocaru: „Ca și până acum, în funcție de ceea ce vor realiza autoritățile de la Chișinău și în funcție de modul în care vor ști să fructifice rezultatele acestei vizite. Prezența în sine a președintelui Comisiei Europene în capitala Republicii Moldova este plină de semnificații încurajatoare atât pentru actuala guvernare democrat-liberală, cât și pentru societate, în ansamblu, căreia i se vor putea oferi noi orizonturi de dezvoltare. Noile relații cu Uniunea Europeană, care promit să rezulte în urma acestei vizite, vor trebui să treacă proba timpului și examenul perseverenței civice și politice, în pofida tuturor dificultăților aceste etape.”