Linkuri accesibilitate

Liderii politici se poziționează la începutul vizitei lui Jose Manuel Barroso la Chișinău


Marian Lupu: „Asemenea declaraţii nu vin decât să pună în evidenţă caracterul antieuropean al ideologiei şi al opoziţiei comuniste”.


La Chișinău sunt așteptați peste aproximativ o oră președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso împreună cu Stefan Fuele, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate. Barroso este primul președinte al Comisiei Europene care va vizita Moldova. În afară de întrevederi cu oficialii moldoveni, Barroso va ţine mâine un discurs public la Palatul Naţional. Opoziția comunistă a anunțat însă că va boicota vizita pentru că o consideră un gest de sprijin pentru alianța de guvernare. Relatează Liliana Barbăroșie:

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a ţinut astăzi chiar un briefing, în timpul şedinţei Parlamentului, pentru a explica decizia partidului său de a nu participa la discuţiile cu înaltul demnitar european. După Voronin, Bruxelles-ul s-a transformat într-un avocat al ceea ce el numeşte „regim antidemocratic şi antieuropean”,menţinut cu forţa la Chişinău, iar această vizită nu ar fi altceva decât o încercare de „albire” a acestui regim. Cum nimeni altul decât PCRM-ul este partidul care, aflat la putere, îndrepta încă în primul mandat parlamentar Moldova pe calea integrării europene, Voronin a găsit de cuviinţă să explice şi de ce acum partidul său s-a răzgândit şi optează pentru o altă integrare, cea euroasiatică promovată de Kremlinul lui Vladimir Putin:

„În aceşti trei ani de la plecarea Partidului Comuniştilor de la putere, s-a aflat că integrarea europeană nu este calea spre modernizarea ţării, ci o alegere politică grotească, combinată cu rusofobie şi refuzul conştient la independenţă”.

„Asemenea declaraţii nu vin decât să pună în evidenţă caracterul antieuropean al ideologiei şi al opoziţiei comuniste, cu părere de rău”, a comentat anunţul opoziţiei preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Referindu-se la miza acestei prime vizite a preşedintelui Comisiei Europene, liderul democraţilor moldoveni a spus că s-ar bucura dacă ar afla că Chişinăul poate spera pe un acord de asociere în care să fie trecută clar perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova:

„Orice alte declaraţii fără această finalitate îşi pierd din importanţa practică. Noi tindem spre menţionarea în acest acord a unei idei foarte clare, care vorbeşte despre perspectiva europeană a R. Moldova. Este sarcina negociatorilor noştri şi dacă Barroso ar spune asta, negocierile ar fi mai simple.”

Iată însă ce crede despre importanţa evenimentului liderul liberalilor, Mihai Ghimpu:

„Domnul Barroso n-o să facă lucrul în locul nostru – nici în lupta cu corupţia, nici cu contrabanda. Salut această vizită şi îi mulţumesc pentru ea. Asta înseamnă că Europa mai are răbdare cu noi, crede în ceea ce facem. Dacă n-ar veni, ar trebui să ne punem întrebări. Dacă vine, înseamnă că nu e chiar rău.”

Cum nu demult Moldova a auzit pentru prima dată din gura unui oficial European, comisarul pentru extindere Stefan Fuele, care de altfel îl însoţeşte pe dl. Barroso în vizita sa la Chişinău, că poate pretinde şi la statutul de membru, nu doar de cel de partener, observatorii se aşteaptă ca această vizită să aducă claritate în perspectiva de integrare europeană. Pe termen scurt, Moldova este interesată să obţină poate o şi o data exactă la care ar putea fi abolit regimul de vize cu UE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG