Linkuri accesibilitate

România: instituţiile anti-corupţie şi alegerile


USL încearcă să-l oblige pe Băsescu, prin mişcări de stradă, să-l desemneze pe Ponta la funcţia de premier după alegeri.

Exact in ziua in care presedintele Traian Basescu ii asteapta la consultari pe liderii partielor parlamentare ar trebui sa aiba loc un mare miting gindit de socialistii romani impotriva institutiilor speciale care tin coruptia sub control. Este vorba de DNA, Directia Nationala Anticoruptie şi de ANI, Agentia Nationala de Integritate. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Exact in ziua in care presedintele Traian Basescu ii asteapta la consultari pe liderii partidelor parlamentare pentru nominalizarea viitorului premier este programat un mare miting gindit de socialistii romani impotriva institutiilor speciale care tin coruptia sub control.

Este vorba de DNA, Directia Nationala Anticoruptie și de ANI, Agentia Nationala de Integritate. Organizarea mitingului a fost confirmata de fruntasi ai socialistilor, care se bazeaza pe Blocul National al Revolutionarilor, dar si pe rezervistii militari.

In ambele tabere exista nemultumiri, atit din cauza ca sub guvernele de dreapta au fost reduse indemnizatiile si drepturile celor care au participat la rasturnarea regimului comunist, cit si pentru ca pensiile mari ale fostilor ofiteri din structurile militarizate (politie, servicii secrete) au fost nivelate in 2010, cind a fost aplicat programul de austeritate.

Sensul mitingului este, insa, altul: de a atrage atentia ca prioritatile Romaniei trebuie sa se schimbe. USL, Uniunea Social-Liberala, care este asteptata sa cistige alegerile de duminica cu peste 50 la suta a declarat de mai multe ori prin reprezentantii ei socialisti si liberali ca vrea sa schimbe DNA si ANI. Unii pentru ca au fost afectati de procurorii anticoruptie sau de agentii de integritate, iar ceilalti fiindca isi doresc sa poata face afaceri in liniste dupa alegeri.

Uniunea Europeana i-a cerut Romaniei sa puna pe picioare o procuratura anticoruptie si o institutie prin care sa se verifice permanent incompatibilitatile demnitarilor tocmai pentru a reduce tendinta politicienilor romani de a profita de pe urma functiilor pe care le detin. In ultimii doi ani, increderea romanilor in institutiile europene a scazut mult, iar propaganda USL a fost destul de eficienta, astfel incit de pilda aproape 70 la suta dintre votantii socialistilor si liberalilor romani nu mai mizeaza pe aceasta optiune europeana.

Viitorul guvern USL va avea deci o așa zisă legitimitate pentru a face un pas inapoi in privinta acestor institutii cheie ale luptei impotriva coruptiei, pe care, altminteri, le detesta majoritatea politicienilor romani, indiferent de culoarea lor politica. Mitingul impotriva procurorilor anticoruptie si impotriva agentilor de integritate pregatit de pe acum are dublu rol: pe de o parte pentru a-l intimida pe Traian Basescu inaintea negocierilor de formare a viitorului guvern, iar pe de alta parte de a semnala directia pe care va merge viitotorul executiv. USL va invoca in acest caz faptul ca romanii si societatea civila militeaza pentru desfintarea DNA si ANI, iar noua majoritate nu face decit sa vina in asteptarea electoratului.

Pentru prima data dupa caderea sistemului comunist votantii anti-europeni vor fi mai multi decit cei pro-occidentali. Pina acum doi ani in jur de 70 la suta dintre romani mizau pe UE, iar inainte de integrare acestia ajungea si la 90 la suta.

Asadar socialistii pregatesc munitie pentru un eventual razboi politic care s-ar putea declansa daca Traian Basescu nu-l va reconfirma pe seful socialistilor in fruntea guvernului de la Bucuresti. Presedintele roman a sugerat deja ca Victor Ponta nu mai merita sa ocupe acest fotoliu, asa ca USL incearca sa-l oblige prin miscari de strada sa se razgindeasca.
XS
SM
MD
LG