Linkuri accesibilitate

Statele Unite şi UE cer Chişinăului „rezultate reale şi concrete” în lupta cu corupţia


Ambasadorii William Moser și Dirk Schuebel spun că plătitorii de taxe americani și europeni care ajută financiar autoritățile moldovene să combată corupția ar dori să vadă nu doar încercări…

Pentru a doua oară în decurs de patru zile, ambasadorul Statelor Unite și cel al Uniunii Europene la Chișinău au luat parte astăzi la o ședință a autorităților moldovene despre combaterea mitei. William Moser și Dirk Schuebel spun că plătitorii de taxe americani și europeni care ajută financiar autoritățile moldovene să combată corupția ar dori să vadă nu doar încercări, ci „rezultate reale și concrete”. La o ședință de bilanț a anului 2012, șefii instituțiilor moldovene care luptă cu mita și-au exprimat speranța că rezultatele se vor vedea mai clar la anul, când legile despre reforma justiției adoptate anul acesta vor trebui puse în aplicare:

­Toleranţa zero faţă de corupţie, acesta ar fi unul din obiectivele pe care autorităţile în comun cu societatea civilă îşi propun să îl atingă în toate domeniile şi instituţiile publice. Un sumar al reuşitelor în lupta împotriva corupţiei 2012 ar cuprinde în opinia lui Viorel Chetraru, director al Centrului Naţional Anticorupţie condamnarea prin judecată a mai multor acte de corupţie. De cealaltă parte, insuficiente ar fi eforturile din teritoriu ale autorităţilor publice locale:

Viorel Chetraru
Viorel Chetraru
„Cert este că există foarte multe rezerve în acest compartiment, trebuie să avem în vedere în primul rând faptul că toate aceste instituţii sunt în plin proces de reformă. Pe lângă toate problemele care au ţinut de reformarea instituţională, a fost anul în care am fost preocupaţi inclusiv de desfăşurarea unor activităţi de ordin aplicativ. Pe parcursul acestui an au fost trimise instanţei peste 300 de cazuri de corupţie, de diferit fel, deja avem sentinţe de condamnare în care a fost aplicată sancţiunea cu închisoare.”

Combaterea corupţiei, care este o prioritate a reformei în justiţie este văzută în comun cu sporirea integrităţii angajaţilor din sistem, este de părere Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. În opinia lui ar fi de notat şi iniţiativele care au provocat largi dezbateri în societate , cum ar fi confiscarea extinsă a averilor sau sancţionarea îmbogăţirii ilicite:

Oleg Efrim
Oleg Efrim
„În anul 2012 am reuşit să adoptăm la nivel legislativ o mulţime de iniţiative anticorupţie, alte iniţiative importante sunt acum în procedură de elaborare acum la Ministerul justiţiei. Noi nu am avut până acum teste de integritate, noi nu am folosit poligraful la acceptarea în profesie, noi nu am avut confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit, toate acestea reprezintă instrumente noi care le punem la dispoziţia autorităţilor chemate să lupte cu corupţia .”

Cu toate că Raportul Transparency International arată o evoluţie a Republicii Moldova în lupta cu corupţia, Lilia Carasciuc este de părere că în realitate avansarea este una minimă:

„Deoarece corupţia are un caracter sistemic în Republica Moldova, nu putem să ne reducem doar la un domeniu, dacă dorim să demonstrăm o supremaţie a legii în Republica Moldova trebuie să ne concentrăm asupra combaterii corupţiei în sistemul judiciar, dacă dorim să adunăm surse la buget, să stimulăm creşterea economică
Dirk Schuebel
Dirk Schuebel
atunci trebuie să ne concentrăm la corupţia în sistemul FISC şi la vamă, dacă dorim să scoatem tensiunea din partea societăţii atunci ne concentrăm la poliţie, educaţie, medicină.”

Lupta insistentă cu corupţia nu este doar un obiectiv al strategiei Naţionale anticorupţie. Şeful delegaţiei UE, Dirk Schuebel a subliniat astăzi, o dată în plus, că prevenirea şi combaterea corupţiei prin acţiuni concrete trebuie să se realizeze şi ca parte integrantă a parteneriatului şi dialogului dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG