Linkuri accesibilitate

Trupele de carabinieri vor fi profesionalizate


Anatol Plăcintă: „structura trupelor de carabinieri va fi bazată numai pe militari prin contract.”


Invitatul de astăzi al emisiunii este Anatol Plăcintă comandantul-adjunct al Departamentului Carabinieri din Ministerul Afacerilor Interne, cu care a discutat Valentina Ursu.

Anatol Plăcintă: „Proiectul de lege cu privire la Trupele de carabinieri este aprobat de Guvern şi acum se află în Parlament.”

Europa Liberă: Concepţia de reformare a început încă din 2010?

Anatol Plăcintă:
„Aşa este.”

Europa Liberă: Până unde aţi ajuns cu reforma?

Anatol Plăcintă:
„Aşteptăm Parlamentul să adopte legea nostră. Conform noului proiect de lege, trupele de carabinieri vor fi profesionalizate, adică nu vom mai avea militari în termen, ci până la perioada 2015, vom trece de la militari în termen la militari prin contract. Asta înseamnă că structura trupelor de carabinieri va fi bazată numai pe militari prin contract.”

Europa Liberă: Până acum aţi avut şi un experiment?

Anatol Plăcintă: „Avem un experiment – în 2011 a fost format primul batalion pilot de carabinieri care deja la moment este completat 90% şi care activează cu succes în municipiul Chişinău.”

Europa Liberă: Dle Plăcintă, am înţeles că Departamentul carabinieri s-ar reforma şi după modelul altor state: Franţa, Germania, România?

Anatol Plăcintă:
„Da, aşa este, avem strânse legături cu jandarmeria română şi încercăm să mergem pe paşii jandarmeriei române care la moment în ţara vecină au succes, ceea ce vrem şi noi să facem. Nu au militari în termen, au doar profesionişti care au şi paza misiunilor diplomatice şi asigurarea şi stabilirea ordinii publice.”

Europa Liberă: Cei care au ajuns să fie carabinieri au un salariu modest – 3 mii de lei?

Anatol Plăcintă:
„3200 lei începător şi în dependenţă de vechimea în muncă şi gradul militar, salariul se majorează. Sperăm după aprobarea noului proiect de lege, inclusiv salarizarea militarilor din Trupele de Carabinieri va fi alta”.

Europa Liberă: La ce s-ar reduce menţinerea ordinii publice de către carabinieri?

Anatol Plăcintă:
„Trupele de carabinieri conform noului proiect de lege vor avea două sarcini de bază: asigurarea şi restabilirea ordinii publice. Avem ca sarcină să ajutăm poliţia în alte momente. În prezent activăm la menţinerea ordinii publice în municipiul Chişinău, Bălţi, Comrat şi Căuşeni, avem reţineri cu efectivul nostru de carabinieri, avem participarea noastră cu succes la Bălţi la asigurarea şi restabilirea ordinii publilce.”

Europa Liberă: La acţiunile de protest care au avut loc acolo?

Anatol Plăcintă:
„Aşa este.”

Europa Liberă: Carabinierii mai pot fi văzuţi şi la uşa misiunilor diplomatice.

Anatol Plăcintă:
„Una dintre sarcinile de bază este paza misiunilor diplomatice acreditate pe teritoriul Republicii Moldova. Acum mergem spre o schimbare a modalităţii de efectuare a serviciilor acestor Ambasade, mai mult vom merge pe momentul de patrulare.”

Europa Liberă: Am înţeles că aţi putea să realizaţi acest lucru în baza de reciprocitate cu ţările străine.

Anatol Plăcintă:
„Aşa este, se duce acum lucrul cu toate misiunile diplomatice pe metoda de patrulare şi semnarea contractului de reciprocitate.”

Europa Liberă: Adică cum să înţelegem? De exemplu, dacă Ambasada Republicii Moldova în altă ţară este păzită gratuit, atunci la fel Dvs veţi păzi ambasada ţării respective gratuit în Republica Moldova?

Anatol Plăcintă:
„Aşa este. E hotărârea Ministerelor de Externe şi cel de Interne; şi fiecare ambasadă se examinează şi se propune: în cazul că este păzită gratis peste hotare, înseamnă că noi o păzim de asemenea gratis.”

Europa Liberă: Doritori să vină în Departamentul trupelor de carabinieri sunt?

Anatol Plăcintă:
„Vin, dar cu greu.”

Europa Liberă: Nu e atractiv? De ce?

Anatol Plăcintă:
„Pentru că salariul nu este la nivelul aşteptărilor Dlor; dar cu greu, dar angajăm.”

Europa Liberă: Cine poate să ajungă în trupele de carabinieri?

Anatol Plăcintă: „Orice cetăţean al Republicii Moldova care a împlinit vârsta de 18 ani, dispune de livret militar, a făcut serviciul militar în termen sau catedra militară şi dacă corespunde tuturor criteriilor de angajare în trupele de carabineri, atunci prin Comisia de selecţie este angajat.”

Europa Liberă: Oferiţi spaţiu locativ?

Anatol Plăcintă:
„Nu oferim şi nu putem încă oferi, sperăm în 2013 să dăm în exploatare pentru spaţiu locativ de serviciu, după care cred eu că băieţii vor reveni la serviciu. ”

Europa Liberă: Câţi carabinieri are astăzi departamentul?

Anatol Plăcintă:
„Militari prin contract avem 840. Militari în termen 1200. Ne străduim să ne facem treaba.”
XS
SM
MD
LG