Linkuri accesibilitate

„Avem scopuri diametral opuse și credem în valorile total diferite...”


Werner Schulz
Werner Schulz

Un interviu cu Werner Schulz, europarlamentar german, vicepreședinte al Delegației parlamentare UE-Rusia, în avanpremiera summitului UE-Rusia din 21 decembrie.


Europa Libera: Dle Schulz, Parlamentul European voteaza o noua rezolutie critica la adresa Rusiei pe marginea unui raport privind noul acord UE-Rusia, care va reprezenta pozitia PE in cadrul summitului UE-Rusia de saptamana viitoare. Care sunt principalele idei ale documentului? In ce directii doreste UE sa intreprinda noi activitati cu Rusia?

Werner Schulz:
„Nu dorim sa facem multe lucruri noi, caci dimpotriva, incercam sa avansam in planurile pe care le avem deja de multa vreme. In relatiile cu Rusia, din pacate batem pasul pe loc.”

Europa Libera: Nici un progres.

Werner Schulz:
„Nu, in nici un caz. Dimpotriva, regres. Rusia este un partener indispensabil, aceasta trebuie precizat, insa suntem departe de a avea un parteneriat strategic cu Rusia, asa cum ne dorim. Ne indoim ca partea rusa are aceeasi dorinta. De aceea in acest raport, care pregateste summitul UE-Rusia, dorim ca executivul european sa-l intrebe foarte direct pe dl. Putin: este Rusia interesata intr-un parteneriat strategic, sau nu? De patru ani renegociem un nou acord, fara nici un progres, iar de cand cu alegerile pentru Dumă si pentru presedintie, alegeri incorecte, am facut chiar regrese. Se pare ca deviza actualului regim din Rusia este inapoi in trecut!”

Europa Libera: Unde intampinati cele mai mai greutati?

Werner Schulz:
„In aborarea fundamentala a fiecaruia dintre noi: Rusia spune „noi va livram gaze si petrol, iar voi, vestul, ne dati tehnologie“. Insa aceasta este o relatie comerciala oarecare, nu este un parteneriat strategic. Un parteneriat strategic inseamna ca impreuna suntem interesati sa stabilizam pacea in lume insa iata, pozitia Rusiei in conflictul din Siria spune altceva.”

In direct de la Strasbourg cu eurodeputatul Werner Schulz
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:39 0:00

Europa Libera: Ca parteneri strategici ati dori sa aveti scopuri mai cuprinzatoare.

Werner Schulz:
„Exact. Un partener strategic si-ar da silinta sa stabilizeze uniunea monetara europeana, insa aceasta nu se intampla cand tiparesti tone de bani pentru Siria, pentru ca Assad are nevoie de bani in acel razboi. Asadar, avem scopuri diametral opuse si credem in valorile total diferite. In UE drepturile omului, drepturile cetatenesti, democratia sunt cele pe care se pune pret. Or, tocmai aceste valori sunt calcate in picioare in Rusia.”

Europa Libera: Care sunt prioritatile UE pentru a obtine relatii mai bune cu Rusia?

Werner Schulz:
„Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a stabilit intr-un raport de monitorizare foarte clar ca in Rusia exista un deficit de democratie. De aceea cerem Rusiei sa faca pasi concreti catre democratizare. Fara drepturi cetatenesi nu exista o reala societate civila, nu poate fi combatuta coruptia, iar din cauza coruptiei sufera si relatiile comerciale, caci multi intreprinzatori se tem sa investeasca in Rusia.”

Europa Libera: Cunoasteti deja cazul Magnitki si faptul ca Senatul american a votat o lege care sanctioneaza oficialii rusi care incalca drepturile omului. Mai stiti probabil ca Duma de stat a reactionat si a votat o lege-replica, care sanctioneaza cetatenii americani care incalca drepturile cetatenilor rusi. Cum ar trebui sa privim aceste lucruri?

Werner Schulz:
„Ca pe o polemica ieftina si prosteasca. Magnitki a aratat cu degetul catre nivelul coruptiei din Rusia. A vrut sa demaste coruptia si sa lupte cu sistemul, si a trebuit sa plateasca cu viata pentru asta. UE a identificat 60 de persoane care au legatura cu acest caz, iar Parlamentul a votat ca aceste persoane ca nu mai aiba drept de calatorie in UE si conturile lor sa fie blocate. Sunt de parere ca ar trebui urmarita situatia in doi pasi. Pe de o parte ar trebui inlesnite procedurile de obtinere a vizei pentru toti rusii onesti care doresc sa calatoreasca in UE si pe de alta, celor care au desfasurat activitati dubioase sau criminale sa le fie interzis accesul in UE. Sa avem pardon: in UE criminalii stau in inchisoare si nu in structurile administratiei de stat!”

Europa Libera: Rusia doreste sa deschida un consulat in Transnistria. Desigur, conducerea Moldovei nu doreste acest lucru, avand in vedere situatia de acolo. Ce semnal este acesta, cand Rusia doreste sa deschida un consulat exact in aceasta regiune al carei statut este atat de controversat?

Werner Schulz:
„Aceasta este o politica externa foarte stranie. Rusia a dus două razboaie cu Cecenia, regiune considerata de Rusia secesionista. Pe de alta parte, Rusia sustine secesonistii in alte regiuni: Georgia, Moldova, are un amestec si in Nagorno-Karabach. Rusia ar fi putut avea solutii pentru incheierea acestor conflicte, insa incearca sa iși consolideze pozitia sa de forta. Putin are interesul sa isi revigoreze fosta Uniune Sovietica in acea uniune euro-asiatica, asadar, teritoriile pierdute sa fie „readuse acasa”.”

Europa Libera: Este doar o chestiune de putere?

Werner Schulz:
„De putere si de bogatie. Se vorbeste de „Gas-Putin“ un termen care face legatura intre notiunile bogatie, resurse si putere. Oligarhii care sunt loiali Kremlinului sunt bogati in Rusia.”

Europa Libera: OECD a cerut saptamana trecuta Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria. Nu este prima data cand o organizatie internationala face aceasta solicitare.

Werner Schulz:
„Am sentimentul ca Rusia nu doreste ca Moldova sa se apropie de UE. Moldova a facut progrese enorme. Dupa ce intre timp Ucraina a facut multe regrese, Moldova este urmatoarea tara (din Parteneriatul Estic) care poate incheia Acordul de Asociere cu UE si este clar un candidat potential pentru aderare. Si exact acest lucru este ceea ce Rusia incearca, si prin situatia din Transnistria, sa impiedice.”
XS
SM
MD
LG