Linkuri accesibilitate

Prima condamnare în procesul Anna Politkovskaia


Anna Politkovskaia.

Familia jurnalistei cere în continuare să fie aduşi în faţa justiţiei şi cei care au ordonat uciderea jurnalistei.


Un tribunal din Moscova a condamnat la 11 ani de închisoare un ofițer de poliție rus pentru implicarea sa în uciderea jurnalistei de investigații Anna Politkovskaia în 2006. Potrivit tribunalului, Dmitri Pavliucenkov a fost găsit vinovat că a urmărit-o pe jurnalistă şi i-a furnizat criminalului arma crimei. Mai multe de la Oana Serafim.

Fostul ofiţer de politie va trebui să plătească 3 milioane de ruble familiei jurnalistei, de trei ori mai puţin decît i se ceruse. El a declarat:

„Vreau să fac un apel la familia Annei Stepanovna. Pur-şi-simplu vreau să le cer iertare.”

Dmitri Pavliucenkov
Dmitri Pavliucenkov
Dmitri Pavliucenkov îşi va ispăși ispăşi pedeapsa într-o închisoare de securitate maximă, iar faptul că şi-a recunoscut vina îi permite să ceară o pedeapsă mai mică.

Anna Politkovskaia a criticat regimul Putin şi mai ales politica Moscovei în Cecenia, iar asasinarea ei in miezul zilei pe cînd ieşea din blocul în care locuia a stîrnit indignarea opiniei publice din Rusia şi din străinătate.

La data crimei, Vladimir Putin, care era şi atunci preşedintele Rusiei a caracterizat activitatea Annei Politkovskaia drept complet lipsită de importanţă.

Familia jurnalistei cere în continuare să fie aduşi în faţa justiţiei şi cei care au ordonat uciderea jurnalistei, nu numai executanţii crimei, şi îi cere lui Pavliucenkov să spună cine anume din conducerea Rusiei a cerut omorirea jurnalistei de 48 de ani.

Procesul a avut loc cu uşile închise, iar cel care a apăsat pe trăgaci, și alți 4 bărbaţi complice la crimă vor fi judecaţi într-un alt proces.

Potrivit procuraturii, fostul ofiţer de poliţie a făcut parte dintr-o bandă criminală cecenă.

Cazul Annei Politkovskaia a devenit emblematic pentru politica regimului preşedintelui Putin de a reduce la tăcere glasurile critice, iar jurnalista a fost împuşcată în ziua în care preşedintele Putin împlinea 54 de ani.
XS
SM
MD
LG