Linkuri accesibilitate

Un autobuz numit abuz?


Maia Sandu: „Procuratura trebuie să stabilească dacă cineva se face vinovat. Şi dacă angajaţi ai Ministerului se fac vinovaţi, atunci ei vor fi pedepsiţi.”


100 de autobuze şcolare achiziţionate prea scump au determinat produratura de la Chișinău să deschidă o anchetă penală împotriva fostului ministru al educaţiei fostul ministru al educației Mihail Șleahtițchi. Vor fi cercetați și ceilalți membri ai grupului de lucru pentru licitații de la ministerul educației. Aceste achiziţii au fost şi subiectul discuţie pe care Valentina Ursu a avut-o la guvern cu ministrul educaţiei, Maia Sandu.

Europa Liberă: Doamnă Sandu, pe numele unor subalterni ai dumneavoastră din cadrul Ministerului Educaţiei au fost pornite dosare penale. Funcţionarii sunt suspectaţi de oamenii legii că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu şi ar fi comis abuz, atunci când au cumpărat autobuzele şcolare. Ne amintim că aceste mijloace de transport au fost cumpărate la un preţ dublu faţă de cel de la producător. Astfel, pentru un autobuz, fabricat la o uzină din Ucraina, s-a plătit aproape un milion de lei, în timp ce preţurile afişate pe site-ul distribuitorului din ţara vecină erau de 2 ori mai mici. Instanţa urmează să pronunţe verdictul. Cum comentaţi dumneavoastră acest caz?

Maia Sandu:„Procuratura trebuie să stabilească dacă cineva se face vinovat. Şi dacă angajaţi ai Ministerului se fac vinovaţi, atunci ei vor fi pedepsiţi, aşa cum va cere Procuratura. Dar este o problemă mai serioasă. Este un exemplu că noi avem nevoie de consolidarea capacităţilor şi pe managementul financiar, şi pe achiziţiile publice. Şi aici revenim iarăşi la aceeaşi problemă: care sunt salariile pe care le putem noi oferi. Şi dacă reuşim să atragem oameni foarte buni să se ocupe de aceste activităţi. Şi dacă reuşim să-i menţinem. Atunci când avem achiziţii de sute de milioane de lei şi plătim o persoană la 3.000 de lei, vă imaginaţi şi dumneavoastră care este rezultatul... Trebuie să facem analiza cost-beneficiu pentru societate. Şi să schimbăm anumite lucruri în salarizare, pentru a nu pierde bani, intenţionat sau neintenţionat, din cauza că nu avem capacităţi suficient de bune pentru a administra aceste resurse.”

Europa Liberă: Ministerul va continua să achiziţioneze transport?

Maia Sandu:
„Este planificat să achiziţionăm transport în anul 2013.”

Europa Liberă: Tot pentru şcoli?

Maia Sandu:
„Da. Dar mai discutăm care va fi modalitatea: dacă vom face noi aceste achiziţii, dacă aceste achiziţii se vor face la nivelul administraţiei publice locale. În primul rând, trebuie să vedem care este cererea de autobuze şi după aceea vom decide. Dar, între timp, încercăm să consolidăm capacităţile pe intern la Minister.”

Europa Liberă: Fostul ministru al Educaţiei, domnul Şleahtiţchi, actualul consilier prezidenţial, zice că legea ar fi de vină.

Maia Sandu:
„Bine, probabil, dumnealui spune că, până la urmă, s-a respectat regula: a câştigat cea mai ieftină ofertă. Dar, vă zic, mai departe e decizia organului abilitat cu aceste funcţii să decidă dacă s-a respectat legea sau nu. Dar există în societate discuţii despre Legea achiziţiilor publice, despre această problemă cu cel mai mic preţ. În această situaţie trebuie să ne asigurăm că condiţiile tehnice sau specificaţiile tehnice sunt făcute foarte şi foarte bine. Şi iarăşi acest lucru nu este uşor de făcut, pentru că nu putem să fim specialişti în toate domeniile: autobuze, cărbuni, tot felul de alte mărfuri şi bunuri pe care le achiziţionăm. Şi e mai greu uneori să identificăm specialişti buni care să ne ajute să facem aceste specificaţii tehnice.”

Europa Liberă: Dar acest caz a afectat imaginea Ministerului?

Maia Sandu:
„Da. Este o problemă.”

Europa Liberă: Şi persoanele respective nu au venit să vă zică că se retrag din funcţii, nu mai vor să rămână în postul respectiv?

Maia Sandu:
„Nu. Deocamdată nu vorbim despre persoane pentru că, cum a spus şi Procuratura, sunt doar bănuiţi, nu sunt persoane acuzate.”
XS
SM
MD
LG