Linkuri accesibilitate

Un bilanţ de sfîrşit de an sub formă de urări


Igor Boţan: „Eu cred că, în anul 2013, autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie cu mintea clară şi foarte, foarte agere în a promova interesele ţării.”


Ce ar ura şi cui Igor Boţan în noaptea de Crăciun, este subiectul convorbirii dintre analistul moldovean şi Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Dacă ar fi să mergeţi cu uratul pe la gospodarii acestei ţări – că doar aşa procedează urătorii, merg la gospodari, ca să fie colacul mai mare, dar merg şi pe la cei cărora poate ar trebui să le bată şaua, să priceapă calul, adică să mai văruiască pereţii – pe la cine aţi merge cu uratul, după un an dificil, 2012?

Igor Boţan:
„Evident că, la început, mi-aş forma echipa cu care să merg cu uratul.”

Europa Liberă: Cu cine, a propos, aţi merge?

Igor Boţan:
„Aş face o echipă împreună cu colegii mei din organizaţiile societăţii civile. De exemplu, cu mare drag, l-aş invita pe Valeriu Prohniţchi, Sergiu Ostaf, alţi reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile. Şi am purcede la drum, vizitând guvernul, Parlamentul, alte instituţii.”

Europa Liberă: Feministele imediat vor sancţiona: n-aţi inclus nicio femeie în echipă.

Igor Boţan:
„Cu mare drag, luăm doamne de la Transparency International, de la alte organizaţii care s-au manifestat, care au o voce clară şi care este auzită în societate. Am merge pe la gospodari, aşa cum spuneţi dumneavoastră, la cei din guvern, din Parlament, din alte instituţii. Dar am poposi şi pe la reprezentanţele ţărilor Uniunii Europene, pe la reprezentanţii instituţiilor internaţionale care ajută Republica Moldova. Şi, pe lângă urările de bine, probabil, am transmite şi mesaje foarte, foarte specifice.”

Europa Liberă: Dar nominal, personal, pe la cine aţi vrea să mergeţi cu pluguşorul?

Igor Boţan:
„Aş merge la domnul prim-ministru, Vlad Filat şi i-aş ura să învingă, de exemplu, în lupta cu raiderii. Aş merge pe la Marian Lupu şi i-aş dori foarte mult să convoace Parlamentul, pentru a audia rapoartele instituţiilor de stat care sunt, într-un fel, subordonate Parlamentului Republicii Moldova, lucru care, din păcate, nu se întâmplă. Aş merge pe la domnul Mihai Ghimpu şi l-aş ruga să-şi îndeplinească promisiunile. Adică l-aş ruga să interpreteze un solo la saxofon, aşa cum a promis, acum doi ani de zile, astfel încât să aflăm şi noi cine sunt cei care stau în spatele schemelor dubioase, care există în Republica Moldova şi care trag la fund această ţară. Aş îndrăzni să merg şi pe la domnul Plahotniuc, pentru a-i ura ca, în sfârşit...”

Europa Liberă: Dar ar fi o problemă. Unde ar fi cazul să-l căutaţi?

Igor Boţan:
„La Partidul Democrat, de exemplu.”

Europa Liberă: Nu la hotelul său?

Igor Boţan:
„Sau la hotelul „Nobil”, ca să-i doresc să se înnobileze, în sfârşit.”

Europa Liberă: Sau la televiziunele sale?

Igor Boţan:
„Sau la televiziunele sale. Dacă este adevărat că a procurat şi „Publika”, cu mare drag, l-am invita la o emisiune, ca să-l rugăm să apară la rampă, în faţa jurnaliştilor, în persoană şi nu prin intermediul avocaţilor domniei sale. Cred că am găsi cuvintele potrivite pentru toţi demnitarii din Republica Moldova. Dar am merge şi pe la ambasade, pe la instituţiile care ajută Republica Moldova, ca să le transmitem un mesaj foarte, foarte simplu: că avem sentimentul gratitudinii pentru suportul care-l oferă Republicii Moldova. Dar am dori ca, pe viitor, să arunce seminţele pe un teren care este fertilizat. Adică să pună condiţii: după ce autorităţile moldovene pregătesc terenul, doar atunci să arunce seminţele care urmează să încolţească şi să dea roadă.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ în textul „Pluguşorului”, spuneţi-mi care trei evenimente, întâmplări din anul care a trecut vi s-au memorizat?

Igor Boţan:
„S-au memorizat, fără îndoială, lucrurile legate de alegerea şefului statului şi depăşirea acestui conflict politic care a existat în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De altfel, multă lume a şi uitat că, în 2012, a fost depăşită criza aceasta, de parcă avem un preşedinte de când lumea.

Igor Boţan:
„Criza a fost depăşită. Şi Republica Moldova are 2 ani de zile, pentru a încerca să răspundă întrebărilor formulate şi de partenerii externi, dar şi de cetăţenii Republicii Moldova. Sperăm foarte mult că, într-un an de zile, Republica Moldova chiar semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Şi urăturile noastre ar fi ca, la anul, să avem semnat acest Acord de Asociere. Iar, peste mulţi ani de zile, o să vedem Republica Moldova ţară membră a familiei europene. Alte lucruri foarte importante, care s-au memorizat, sigur că ţin de relaţiile externe ale Republicii Moldova, vizita la Chişinău a doamnei Merkel, mesajele ei şi urările domniei sale pe care le susţinem şi noi ca, în sfârşit, să fie combătută corupţia. Vizita domnului Barroso la Chişinău şi mesajele încurajatoare. De asemenea cred că aş trece pe la domnul Vladimir Voronin, să nu se îngrijoreze că a rămas fără seceră, că se schimbă timpurile şi tractoarele trebuie să înlocuiască secerele, iar maşinile inteligente – ciocanele. Adică i-aş dori să încerce să modernizeze formaţiunea.”

Europa Liberă: Problema dânsului este că rămâne fără membri, nu doar fără seceră.

Igor Boţan:
„Da, membrii trebuie educaţi. Membrii trebuie să participe la un dialog sincer, deschis şi să fie convinşi că timpurile se schimbă. Şi la noi timpuri – noi metode, noi instrumente de a face politică.”

Europa Liberă: În comunicatul de presă, de altfel, aţi văzut, au subliniat că, în locul lui Sîrbu şi cine a mai plecat, au venit alţii 900 în loc. Un fel de leninskii prizâv, ţineţi minte, când a murit Lenin?

Igor Boţan:
„Da, este, este aşa ceva. Am văzut acest comunicat de presă. Sigur că această situaţie este cunoscută pentru Republica Moldova. Acelaşi lucru îl face şi Partidul Democrat. Numai că în Partidul Democrat se zice că vin nu cu sutele, ci cu miile, cu zecile de mii. Aşa că putem să le dorim succese. Şi chiar putem să le spunem că îi credem că ceea ce ne spun este adevărat.”

Europa Liberă: Apropo, când facem un bilanţ, nu cumva sunt mai mulţi membri de partid decât cetăţeni existenţi?

Igor Boţan:
„S-ar putea să se întâmple şi aşa ceva. Noi am făcut calcule. Nu mai mult de 5% din cetăţenii Republicii Moldova fac parte din partidele politice. Dar, dacă această cifră va creşte, nu cred că ar fi rău pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: 2012 a fost un an de cumpănă. Şi intrăm în 2013, unul fatidic pentru oamenii superstiţioşi. Dumneavoastră ce pronosticuri aveţi pentru anul 2013?

Igor Boţan:
„Eu cred că, în anul 2013, autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie destupate la minte şi agere ca şarpii, astfel încât să poată aduce la bun sfârşit şi să realizeze promisiunile pe care le-au făcut către cetăţeni – cred că această urare este cea mai importantă. Să fie cu mintea clară şi foarte, foarte ageri în a promova interesele ţării.”
XS
SM
MD
LG