Linkuri accesibilitate

Crăciunul pe stil nou este celebrat de creștinii din întreaga lume...


Piața Maica Tereza din Priștina, Kosovo.
Piața Maica Tereza din Priștina, Kosovo.

...cu daruri împărțite pretudindeni și urări de bine pentru a marca ziua nașterii lui Isus Cristos.



Mii de creștini s-au adunat în piața Manger din Betleem, Cisiordania, unde se spune că s-a născut Isus. La Vatican, Papa Benedict a oficiat slujba de Crăciun, și a rostit tradiționalul mesaj „Urbi et Orbi”.

Liderul spiritual al celor un miliard 200 de milioane de creștini romano-catolici s-a rugat pentru pace în lume și a avertizat împotriva distorsionării religiei de de către extremiști.

Ajunul Crăciunului la Ankawa, Arbil, Irak.
Ajunul Crăciunului la Ankawa, Arbil, Irak.
Un purtător de cuvînt al fosului președinte american George H.W. Bush, în vîrstă de 88 de ani, a anunțat că acesta va petrece Crăciunul într-un spital din Houston, Texas, unde este tratat de o afecțiune bronșitică.

Copiii din multe țări ale lumii l-au așteptat pe Moș Crăciun și darurile pe care acesta le aduce.

Președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas și premierul Salam Fayyad au participat la slujba din Ajunul Crăciunului de la Biserica Nașterii Domnului de la Betleem.

Patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal, le-a urat bun venit oaspeților în biserică, spunînd:

„Către toți dragii noștri pelerini vorbitori de limbă engleză, vă urăm bun venit în Țara Sfântă și vă dorim vouă și familiilor voastre un Crăciun sfânt și fericit. Facem această urare din inimă tuturor și celor care sînt de față și vrem să vă asigurăm, mai ales pe cei care se simt abandonați, de apropierea noastră în rugăciune, cu urările și rugăciunile noastre pentru un an nou plin e sănătate, binecuvântare și prosperitate.”

În fața Bisericii Nașterii Domnului, Miles, un vizitator din Statele Unite, a spus că e emoționant să celebreze Crăciunul în orașul unde se crede că s-a născut Isus.

Pomul de Crăciun din fața Biserici Nașterii Domnului de la Betleem.
Pomul de Crăciun din fața Biserici Nașterii Domnului de la Betleem.
„Sînt din America și uneori ideea noastră despre Crăciun e greșită, uneori nu apreciem cu adevărat adevăratul înțeles al Crăciunului, care e atît de simplu. E că Isus s-a- născut, a venit și a murit pentru păcatele noastre, și a înviat din morți. Așa că fiind acum, aici, în acest loc, este cel mai bun lucru pe care mi-l pot imagina de Crăciun.”

În Afganistan, sute de militari americani au celebrat Ajunul Crăciunului într-un spațiu amenajat la aeroportul internațional de la Kabul, unde au avut loc un serviciu religios și masa festivă.

Militari americani la slujba de Crăciun, Kabul, 25 decembrie.
Militari americani la slujba de Crăciun, Kabul, 25 decembrie.
Militarul american Trent Sutlon a recunoscut că condițiile au fost diferite de cele de acasă, dar a spus că au fost multe lucruri pentru care a fost mulțumit.

„Bineânțeles că sărăbătorile sînt mai vesele când le petreci cu familia și cu prietenii. Iar aici lucrurile sînt puțin altfel, datorită mediului în care ne aflăm. Dar chiar și așa, sînt o muțime de lucruri care te mulțumesc. Și altceva ce mi se pare interesant este să vezi toate aceste naționalități diferite, și cum fiecare are felul ei de a celebra cu decorații diverse făcute de mână, e chiar un mediu grozav.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG