Linkuri accesibilitate

Crăciun departe de casă


Astăzi am fost la Walmart, la Target și alte magazine „din apropiere” să întorc niște lucruri cumpărate cu cîteva zile mai devreme și am descoperit că tot „arsenalul” de decorații cît și bradul pentru Crăciun erau la 50%-70% reducere. Îndată mi-a venit în minte că asemenea lucru n-ar fi deloc posibil în Republica Moldova - ca a doua zi de Crăciun să fie așa reduceri mari.

Anul acesta am sărbătorit Crăciunul într-o familie de americani, care ne este aici ceva mai mult decît host-family, pentru că din luna septembrie, de cînd am venit în State, ne invită la toate sărbătorile tradiționale. Astfel, putem gusta din bucatele care se servesc aici, în același timp avînd posibilitatea să comunicăm cu tinerii „nativi” americani. Fiind o familie de catolici, domnii sărbătoresc ajunul Crăciunului cu diferite bucate din pește și legume.

Întrucît afară ningea frumos, am decis să ieșim la o mică plimbare prin împrejurimi să admirăm și în același timp să „adulmecăm” atmosfera de sărbătoare care se găsea în acea „mahala”. Aproape la fiecare casă puteai vedea decorații care mai de care începînd cu moși Crăciuni trași în trăsuri de cerbi, luminițe colorate și moși de zăpadă artificiali. Era o priveliște ca în filmul „Singur acasă”...

Într-un tîrziu am mers împreună cu familia americană la rugăciunea de la miezul nopții în biserica Catolică din oraș. Spre deosebire de biserica Ortodoxă, la miezul nopții se face o astfel de slujbă. Am văzut o biserică plină cu oameni, care necătînd la vremea nu prea favorabilă, au avut plăcerea să vină.

Unii ar spune că în Occident sărbătorile tradiționale și-au pierdut din farmecul de altă dată, pentru că cică s-ar fi transformat în niște curse de șoping. Nu știu ce să spun, pentru că eu mă simt într-o astfel de cursă ori de cîte ori merg la cumpărături, însă avantajul este că după ce revii acasă și îți mai trec „apucăturile” consumeriste ai destul timp pentru a întoarce bunurile cumpărate recuperînd astfel „paguba” pînă la ultimul cent.
XS
SM
MD
LG