Linkuri accesibilitate

„Ce-am semănat şi ce-am cules în 2012” (Adevărul)


Reforma MAI (Unimedia).



Ce-am semănat şi ce-am cules în 2012” au insistat să afle reporterii cotidianul „Adevărul”. Aproape la unison, experţii vorbesc despre alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului ca fiind evenimentul anului 2012. A fost momentul în care Republica Moldova a intrat în normalitate, după trei ani de chinuri, iar în mai multe domenii au fost reluate sau iniţiate reforme ce trebuie să ne apropie de Uniunea Europeană. În domeniul politicii externe Republica Moldova a excelat, scrie „Adevărul”, iar în doar jumătate de an cancelarul german Angela Merkel, supranumită „doamna de fier a Europei“, ateriza la Chişinău. La finele lunii trecute, un alt oficial european de rang înalt, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, încuraja moldovenii să continue calea aleasă. Din punct de vedere economic, Republica Moldova a stat mai prost în 2012, iar trendul descendent se datorează secetei cu care s-a confruntat.

Tot în „Adevărul”, istoricul Igor Caşu crede că 2012 este anul vice-speakerului Vladimir Plahotniuc. „În acest an ultimul şi-a întărit poziţiile în afacerile cu implicarea zonelor offshore (o practică recurentă şi în Occident), ceea ce îl va face vulnerabil în faţa politicii anunţate a Guvernului - cu sprijin internaţional - de luptă împotriva afacerilor prin intermediul offshore. Acest lucru i-a permis însă lui Plahotniuc să-şi extindă imperiul media, el devenind un adevărat mogul mediatic prin stabilirea controlului asupra a cinci canale de televiziune cu acoperire quasi-naţională prin eter şi cablu, precum şi a unor posturi de radio şi, parţial, ziare”, opinează istoricul.

Publicaţia de limba rusă „Kommersant Plus” scrie că în Republica Moldova trădarea pare să devină principala formă de exprimare politică. „În Moldova, intriga principală a vieții politice este căutarea unui răspuns la întrebarea simplă: cine va fi primul şi când de scump îşi va vinde colegii de partid?

Portalul de ştiri „Unimedia” notează că începând cu 1 ianuarie începe reforma Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, MAI urmează să fie un minister care se va ocupa exclusiv de politici, va avea funcționari publici fără grade și nu va face imixtiuni în activitatea poliției. Pe când, Inspectoratul General de Poliție va gestiona activitatea polițiștilor, iar șeful acestuia va fi numit de Guvern pe un termen de 5 ani, care va avea o structură absolut nouă. În cadrul Inspectoratului va fi delimitată clar Poliția Ordinii Publice și Poliția Criminală.
XS
SM
MD
LG