Linkuri accesibilitate

Irlanda pentru a șaptea oară la cîrma UE


Premierul irlandez Enda Kenndy inspectînd garda de onoare la o ceremonie de înălțare a drapelului la Castelul din Dublin la 31 decembrie 2012
Premierul irlandez Enda Kenndy inspectînd garda de onoare la o ceremonie de înălțare a drapelului la Castelul din Dublin la 31 decembrie 2012

Un interviu cu Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles.


Irlanda a preluat cu o zi în urmă preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru următoarele șase luni. Cu ce speranţe şi cu ce ambiţii l-am întrebat pe Dan Alexe, corespondentul nostru la Bruxelles.

„Irlandei îi revine sarcina foarte dificilă de a încerca să negocieze condițiile tehnice, ca mecanismul prin care înțelegerea la care au ajuns la ultimul summit european la Bruxelles liderii celor 27 de țări ale Uniunii în legătură cu bugetul pe anii 2014-2020, să fie pus în funcțiune. [...] Cea mai mare dificultate va fi găsirea unei soluții pentru agicultură. [...] Principala sarcină a Irlandei va fi de a găsi acest mecanism economic.”

„Irlanda preia de la Cipru o întreagă agendă. Mentalitatea irlandeză nu este însă atît de apropiată de protejarea intereselor țărilor de est. Dar agenda este deja făcută și Moldova este unul din cei mai buni elevi și parteneri ai Europei din zona estică.”

„Marea șansă va fi la preluarea președenției rotative de Lituania.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG