Linkuri accesibilitate

Statele Unite evită ciocnirea de „zidul bugetar”


Barack Obama promulgă acordul fiscal votat de cele două camere ale Congresului american.


Cu 257 de voturi pentru, față de 167 contra, membrii Camerei Reprezentanților au adoptat și ei, spre miezul nopții de marți spre miercuri, acordul de compromis votat anterior de către Senat și care permite Statelor Unite să evite așa-numitul „zid bugetar” sau „prăpastie fiscală” spre care ar fi condus.

Intr-o scurtă alocuțiune la Casa Albă, președintele Barack Obama s-a declarat mulțumit de compromisul la care s-a ajuns, evidențiind că „unul din pilonii campaniei mele prezidențiale a fost de a schimba modul de impozitare, care le era prea favorabil celor bogați în detrimentul clasei mijlocii. Astă seară, am făcut-o grație voturilor democraților și republicanilor din Congres”.

Acordul la care s-a ajuns prevede creșterea pragului de impozitare a familiilor ale căror venituri anuale sînt superioare sumei de 450 de mii de dolari. In același timp, acordul amînă cu două luni examinarea reducerilor de cheltuieli bugetare, evitîndu-se astfel intrarea automată în vigoare a unor prevederi vizînd creșteri de impozite și reduceri bugetare în valoare de 600 de miliarde de dolari.

In discursul de la Casa Albă, Barack Obama a adăugat că este dispus să negocieze „numeroase lucruri, dar nu voi dezbate în Congres necesitatea achitării facturilor ce urmează legilor deja adoptate”. O referire la eventuale dispute ce s-ar putea naște pînă la sfîrșitul primului trimestru al anului, dată pînă la care legislatorii trebuie să cadă de acord asupra ridicării plafonului legal al datoriei publice.

Primele urmări par să fie resimțite pe piețele de schimb internaționale, unde miercuri dimineață valoarea dolarului a scăzut în raport cu aceea a monedei euro, în timp ce prețul barilului de petrol a crescut cu pînă la 1,12 dolari. Comentatorii explică evoluțiile spunînd că o creștere a sentimentelor față de piață, îi face pe investitori încrezători să investească în bunuri relativ mai riscante. Iar un dolar mai slab face petrolul mai ieftin și o investiție mai atractivă pentru cei care folosesc alte monede de schimb.
XS
SM
MD
LG