Linkuri accesibilitate

Caro Emerald: Evadare în trecut


Caro Emerald (Sursa foto: brightondome.org)
Caro Emerald (Sursa foto: brightondome.org)

Cunoscuta interpretă olandeză de muzică jazz, într-un interviu în exclusivitate, realizat de Iolanda Bădiliţă, cu sprijinul Zelt Musik Festival, Freiburg i. Breisgau.


Este ca o aparitie stranie, ca o naluca de la inceputul secolului trecut. Cantecele sale te duc cu gandul la Humphrey Bogard si decadenta anilor 50. In timp ce unii artisti isi cauta inspiratia in revolutia tehnologica, Caro Emerald se inspira ascultand discurile de gramofon ale bunicilor.

Caroline Esmeralda van der Leeuw este cunoscuta drept Caro Emerald. Este o cantareata de jazz din Olanda al carei album de debut Deleted Scenes from the Cutting Room Floor a stabilit un record mondial mentinandu-se 30 de saptamani pe primul loc in topurile olandeze. Piesa „A night like this” este, pana in prezent, cea mai cunoscuta melodie a artistei.

Un interviu acordat in exclusivitate Europei Libere si realizat cu sprijinul Zelt Musik Festival, Freiburg i. Breisgau (http://www.zmf.de) de Iolanda Badilita.


Europa Libera: Prima intrebarea ar fi: cand a inceput totul pentru tine?

Caro Emerald: „Depinde ce moment alegi. Aveam 11 ani cand am cantat prima data in fata unui auditoriu. Era la o piesa pe care o pregatisem la scoala. Acela a fost momentul in care am realizat ca imi place sa cant si ca vreau sa ma fac cantareata. Apoi am facut o inregistrare demonstrativa pentru un cantec care se numea „Back it up” care a fost o potrivire ideala intre mine, cantec si producatori. Am decis sa facem un album in jurul acelei partituri.”

Europa Libera: La momentul acela, la 11 ani, studiai muzica?

Caro Emerald: „Nu, in nici un caz. E adevarat ca in familia mea toata lumea canta la un instrument. Provin dintr-o familie de muzicieni, insa la acea vreme nu imi gasisem drumul. Mama mea imi spunea ca sunt foarte muzicala, dar nu as putea spune ca aveam vreo pasiune pentru vreun instrument. Am incercat cu pianul, apoi cu vioara si am aruncat-o pe fereastra. Nu aveam rabdare. Apoi am descoperit ce simplu era pentru mine sa cant. Asa ca am inceput sa iau lectii de canto.”

Europa Libera: Cel mai bun instrument era de fapt vocea ta. Cum ai defini muzica ta? Este atat de speciala…

Caro Emerald: „Cred ca este muzica pop. Sigur, sunt o multime de influente din jazz, muzica latino de toate felurile.”

Europa Libera: Despre ce canti? Multi dintre noi ar spune iubire. Dar e doar atat?

Caro Emerald: „Nu, deloc. Lucram cu mai multi compozitori si textieri si chiar si eu scriu. Unul dintre acestia este canadian si este pur si simplu fantastic. Am incercat sa creem ceva special si sa introducem ascultatorii intr-un fel de lume de vis. Fiecare cantec are o poveste a lui.”



Europa Libera: Si cum ti-ai defini stilul, caci nu doar muzica ta are ceva aparte, ci si felul in care te machezi, te aranjezi, hainele pe care le porti pe scena…

Caro Emerald: „Motivul pentru care aleg aceste costumatii este muzica. Ea este cea care ma inspira. Si aceasta vibratie muzicala a anilor '50 ma obliga sa abordez si in moda anilor '50. Eu imi aleg hainele si le combin. Chiar daca fusta pe care o port acum este stilul anilor '40, cerceii sunt actuali.”

Europa Libera: Succesul cantecului „A night like this” a fost o surpriza pentru tine?

Caro Emerald: „Da, a fost! Si stii de ce? Pentru ca am inregistrat mai intai „Back it up” si ne-a luat cam un an sa terminam albumul. Am avut succes si nu am crezut ca putem avea un succes chiar mai mare. Dupa un an am lansat „A night like this” si ne-am spus: „OK! O sa fie un succes.” Dar sa ajunga numarul unu atat de rapid si sa stea in top atatea saptamani… Nu, la asta nu ne-am gandit. Ne-a ajutat faptul ca a fost folosit pentru o campanie de promovare a unei bauturi alcoolice. Si in plus a fost promovat si de un radio important national din Olanda.”

Europa Libera: Cum iti vezi viitorul?

Caro Emerald: „Viitorul meu (râde)... Lucrăm acum la un nou album si suntem foarte incantati. Incercam sa venim cu elemente de inspiratie noua, ne vom inspira din arta fotografica, din parfumul Parisului de alta data. Sper sa lansam albumul anul acesta. Pregatim si un turneu european. Primul, de altfel. Pana acum am facut fiecare tara pe rand. Dar acum va fi ceva de proportii. Multi ma intreaba de ce in vremurile acestea de revolutie tehnologica eu aleg sa cant ca la inceputul secolului trecut. Unii leaga aceasta melancolie de criza, altii de sfarsitul crizei. Asa o fi. Daca totul este legat de criza, atunci poate ca in 10 ani vom fi depasit criza - ceea ce imi doresc - si oamenii nu vor mai asculta muzica mea (râde)...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG