Linkuri accesibilitate

Ilie Năstase: „Mă mut în Rusia, după Depardieu”


Ilie Năstase (Foto sursa: ilie-nastase.com)
Ilie Năstase (Foto sursa: ilie-nastase.com)

Rusia se pare că ar putea să devină ţara predilectă pentru vedete pentru a scăpa de impozitele din ţările lor de origine, un fel de paradis fiscal.

După actorul francez Gérard Depardieu, tenismanul român Ilie Năstase cochetează şi el cu ideea de a se muta în Rusia, după cum ne spune de la Bucureşti, Sabina Fati:

Fostul jucator de tenis, de doua ori numarul 1 in lume, are o avere personala de citeva milioane de euro si nu s-a aratat pina acum deranjat de marimea si numarul impozitelor din Romania. Brusc, insa, Ilie Nastase, cel mai titrat jucator roman de tenis pare tentat sa repete „Afacerea Depardieu”, in care marele actor francez a primit oferta lui Vladmir Putin de a deveni cetățean rus în semn de protest față de ideea presedintelui Francois Hollande de a-i impozita pe milionarii din Franta cu 75 la suta, cu toate ca aceasta idee a ramas deocamdata in suspans.

Marele jucator de tenis a spus ca se muta in Rusia dupa Gerard Depardieu fiindca nu mai vrea sa plateasca „asemenea taxe”. Guvernul de centru-stinga din Romania nu a vorbit inca despre marirea impozitelor, cu exceptia celor locale. Pe de alta parte, conform unui Raport al Bancii Mondiale, Romania se afla pe locul doi in lume dupa numarul de plati de taxe ce trebuie achitate anual de catre firme. Este vorba despre 133 de impozite, fata de 135 de taxe care se platesc in Ucraina, tara situata pe primul loc in acest clasament al ineficientei facut de expertii Bancii Mondiale. Potrivit aceleiasi analize, plata taxelor este in continuare cea mai mare povara pentru mediul de afaceri din Romania, iar din acest punct de vedere Bucurestiul se situeaza pe locul 151 din 183 de economii ale lumii, luind in calcul usurinta cu care o firma se poate achita de obligatiile fata de stat. 222 de ore pe an pierde o firma pentru a plati cele 133 de taxe in conditiile in care rata totala de impozitare este de 44,9 la suta.

Toate aceste date nu sint noi, iar iesirea lui Ilie Nastase nu are un mobil explicabil, cu atit mai mult cu cit s-a aflat de cele mai multe ori in perioada alegerilor prezidentiale printre sustinatorii candidatilor de stinga. In acelasi timp presedintele Traian Basescu l-a ridicat in 2008 in grad, devenind astfel general maior (cu doua stele). Ilie Nastase a jucat tenis la clubul armatei si asa se explica ascensiunea sa militara.

Revolta lui Ilie Nastase impotriva taxelor mari din Romania pare sa vina pe fondul interesului Moscovei de a-si atrage pe orbita sa personalitati importante, care sa-i promoveze imaginea, asa cum a inceput deja sa o faca Gerard Depardieu sau cintareata Mireille Mathieu, care le-a criticat pe fetele de la Pussy Riot, cind au cintat impotriva lui Vladimir Putin. E posibil ca presedintele rus sa incerce sa resusciteze traditia din perioada stalinista, cind personalitati importante din Occident erau subventionate de la Moscova pentru a sustine ideile Kremlinului.

Ilie Nastase declara ca vrea sa se mute in Rusia, dar lucrurile n-au depăsit acest anunt care ar poate face parte din extravagantele fostului jucator de tenis de 66 de ani. A fost primul sportiv care in anii 70 a devenit milionar in dolari si continua sa cistige de pe urma notorietatii sale chiar si in zilele noastre, fiindca face reclama la ceasuri scumpe, iar acum aproape doi ani firma elvetiana Hublot a lansat o linie de ceasuri cu imaginea lui. Potrivit revistei Forbes, Ilie Nastase a investit sume importante in imobile, iar in 2007 ar fi cumparat toata afacerea McDonalds din Republica Moldova. In Romania este actionar principal al posturilor de radio Europa FM si Radio 21, dar are si alte afaceri conexe. A fost tentat sa intre in politica si in 1996, cind a pierdut primaria Capitalei. Apoi in urma cu doi ani pe fondul scandalului returnarii rromilor din Franta, Ilie Nastase, a spus ca rromii ar trebui trimisi in Harghita si Covasna, judetele populate preponderent de maghiari pentru a „schimba componenta zonei”. Nu mult dupa aceasta declatatie, tenismenul a recunoscut ca el insusi este rrom („ţigan român”).

Ilie Nastase a locuit 30 de ani la Paris, iar dupa caderea comunismului a inceput sa faca afaceri si in Romania, avind mereu sprijinul celor aflati la putere, de aceea brusca lui hotarire de a-si muta resedinta in Rusia pentru a plati taxe mai mici este neasteptata.
XS
SM
MD
LG