Linkuri accesibilitate

Franchețe neobişnuită în Comisia Europeană: „anul 2013 nu va aduce probabil vreo îmbunătăţire a situației socio-economice”


Un oficiu al forţei de muncă din Madrid
Un oficiu al forţei de muncă din Madrid

„Cu un şomaj de doar 6,7%, România se situează aproape de vârful clasamentului UE, pe locul 5, între Olanda şi Belgia.”


Creșterea fără precedent a somajului si erodarea serviciilor sociale in țările Uniunii Europene riscă să ducă la o nouă fractură a Europei intre un nord prosper si care iese din criza si un sud din ce in ce mai sărac.

Comisarul european pentru muncă, afaceri sociale şi incluziune László Andor a avertizat, prezentând marți la Bruxelles raportul anual privind munca, sărăcia și somajul , că Europa se confruntă cu situația cea mai gravă din ultimele decenii, cu „diferențe frapante intre statele membre”...

Comisarul Andor a spus chiar ca „anul trecut a fost un an foarte prost în termeni de somaj si de deteriorarea serviciilor sociale”. Mai mult, el a urmat prin a spune ca „anul 2013 nu va aduce probabil vreo imbunatatire a situației socio-economice”.

Prezentarea raportului Comisiei a coincis cu publicarea ultimelor statistici Eurostat ale șomajului. Pentru prima oară, somajul in Europa celor 27, cu o populație de 500 milioane, a depășit anul trecut bara a 26 milioane de șomeri.

Pentru economiștii care au criticat măsurile de austeritate aplicate in țările cu o datorie excesivă nu constituie o surpriză faptul ca cel mai ridicat șomaj, de peste 26% in Spania si Grecia, se intalneste tocmai acolo unde s-au practicat largi taieri in cheltuielile sociale. Comisarul Andor a refuzat insa sa accepte o legătură intre cele două, cu atât mai mult cu cît măsurile de austeritate le-au fost impuse țărilor in situație dificila chiar de către Comisie.

László Andor
László Andor
Raportul comisarului muncii László Andor a venit la o zi numai dupa ce președintele Comisiei Jose Manuel Barroso anunțase, total contradictoriu, că „cele mai mari amenințări asupra monedei euro au fost înlăturate”.

Cifra somajului printre tinerii spanioli si greci este chiar dublul celei globale la nivel national de peste 26%, ajungând la 57% din tineri in căutare de lucru.

Comisarul Andor a mai spus și că „cele mai multe sisteme de securitate socială din Europa au pierdut o parte din capacitatea lor de a proteja veniturile familiilor de efectul crizei” si ca in țările baltice si in cele mediteraneene „exista un mare risc pentru cetateni sa cada in precaritate, creând astfel zone masive de sărăcie”.

Cel mai coborât somaj in Europa se intalneste in Austria, 4,5%, si in Luxembourg si Germania, cu puțin peste 5%. România pare a se afla intr-o situație aparent paradoxala: cu un somaj de doar 6,7%, România se situează aproape de vârful clasamentului, pe locul 5, intre Olanda si Belgia. România e astfel cu mult sub media europeană de 11,8% si intr-o situație incomparabil mai bună decât Spania sau Grecia. Somajul coborât in România, a cărui cifra a rămas constanta in ultimii ani, se datorează si emigratiei, temporare sau permanente, a unei bune părți a forței de muncă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG