Linkuri accesibilitate

Cum se pot preveni incendiile în perioada rece


Diana Țurcanu: „Orice îngrijorare stârnită de starea sobelor poate fi lichidată printr-un apel la 901”

Invitatul emisiunii este Diana Țurcanu, ofițer de presă la Departamentul Situații Excepționale, de la care Tamara Grejdeanu a cerut informații despre prevenirea incendiilor în sezonul rece.

Diana Țurcanu: „Cea mai întâlnită cauză a unui incendiu este nerespectarea regulilor antiincendiare la exploatarea sobelor de încălzit, aparatelor electrice, utilizarea focului deschis, cum ar fi lumânări sau alte surse.”

Europa Liberă: Cazurile care s-au întâmplat în acest an vorbesc despre imprudența oamenilor sau totuși sunt sobele defecte?

Diana Țurcanu: „De multe ori este vorba de imprudența oamenilor și anume, din ce considerente, cetățenii trebuie să știe și să fie foarte atenți la atenționările serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale. Atunci când pompierii avertizează că la începutul sezonului rece sobele de încălzit trebuie verificate și curățate. De asemenea canalele de ventilare și coșurile de fum trebuie verificate. Apoi este foarte important ca sobele de încălzit să nu fie suprasolicitate cu combustibil și nici supraîncălzite. Când se aprinde focul, este strict interzis aprinderea acestuia cu lichide inflamabile care pot foarte ușor să declanșeze un incendiu. Este foarte important să se evite depozitarea lângă sobe a unor materiale inflamabile, elementarele haine puse la uscat pe sobă. Nu trebuie să lipsească lângă ușa sobei placa metalică pentru a evita căderea jăraticului pe podea. Mai mult decât atât, la ieșirea din casă sau înainte de somn focul trebuie neapărat stins.”

Europa Liberă: Au fost cazuri când incendiul a izbucnit noaptea și oamenii nu au putut oarecum să intervină?

Diana Țurcanu: „Au fost întâlnite și astfel de cazuri, când focul în sobă nu a fost stins pe timp de noapte și jăraticul a căzut și de aici s-a declanșat un incendiu. Am avut și cazuri în care focul nu a fost stins când s-a plecat din casă și foarte grav a fost când în casă au fost lăsați copii, minori care nu au putut reacționa prompt, nu au putut ieși din casă, nu au putut să ceară ajutor și astfel s-au înregistrat incendii în care pradă neatenției maturilor au căzut copiii chiar cu vârste destul de mici.”

Europa Liberă: Pe timp de iarnă, când este frig afară, ger, oamenii se mai încălzesc și de la aragaz, adică lasă focul aprins, pe cât de periculos este acest lucru?

Diana Țurcanu: „Nu este recomandabil ca oamenii să se încălzească de la flacăra aprinsă a aragazului pentru că aici cu ușurință se pot întâmpla incendii. Mai mult decât atât este foarte important ca lumea să evite amplasarea buteliilor cu gaz în apropierea sobelor de încălzit pentru că aici putem vorbi despre unele explozii care la fel pun viața în pericol.”

Europa Liberă: În localitățile rurale, cine ar trebui să comunice cu oamenii sau de unde pot afla ei despre normele de precauție?

Diana Țurcanu: „Ținând cont că aceste incendii care pornesc anume de la nerespectarea regulilor antiincendiare la exploatarea sobei sunt înregistrate mai mult în localitățile rurale, serviciul Protecție civilă și Situații excepționale desfășoară în fiecare sezon rece așa-numitele razii de verificare. Pompierii merg în teritoriu, pe cât posibil, din casă în casă, să vadă în ce stare sunt sobele oamenilor și nu merg cu scopul de a amenda, ci merg cu scopul de a preîntâmpina și de a-i avertiza să nu-și pună viața în pericol.”

Europa Liberă: Să zicem, un bătrân sau o bătrână, care este singur și nu are pe nimeni alături, în caz că este îngrijorat, ar putea să apeleze la pompieri pentru a face unele verificări ?

Diana Țurcanu: „Orice îngrijorare stârnită de starea sobelor poate fi lichidată printr-un apel la 901, pompierii vor veni și vor vedea care este starea sobei și îi vor recomanda persoanei respective care sunt acțiunile pe care trebuie să le întreprindă mai departe pentru a evita cât mai mult posibil izbucnirea unui incendiu.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG