Linkuri accesibilitate

Inaugurarea alternativă a președintelui Hugo Chavez


O imagine cu Hugo Chavez pe un altar la Caracas, 4 ianuarie 2013
O imagine cu Hugo Chavez pe un altar la Caracas, 4 ianuarie 2013

Hugo Chavez urma să depună astăzi jurământul în parlamentul de la Caracas, dar nu a sosit din Cuba, unde zace de o lună în urma unei noi operații de cancer.


În Venezuela guvernul fidel președintelui Hugo Chavez a organizat pentru astăzi un fel de inaugurare alternativă a noului lui mandat, într-o demonstrație de solidaritate neobișnuită cu liderul socialist aflat în Cuba, unde a fost operat de cancer la 11 decembrie. Detalii are Mircea Țicudean.

Hugo Chavez urma să depună astăzi jurământul în parlamentul de la Caracas, dar așa cum era de așteptat nu a sosit din Cuba, unde zace de o lună în urma unei noi operații de cancer. Vicepreședintele venezuelan Nicolas Maduro, un fost șofer de autobuz devotat trup și suflet lui Chavez, le-a cerut compatrioților să vină astăzi în număr cât mai mare la Palatul Prezidențial, pentru a-și arăta solidaritatea cu președintele suferind. Pentru ca spectacolul să fie complet, Maduro i-a invitat pentru astăzi la Caracas pe liderii unor țări prietene din America Latină, ca și cum ceremonia învestirii ar avea loc într-adevăr. Președintele din Uruguay, Jose Mujica, a sosit încă de ieri la Caracas, unde erau așteptați astăzi și alți lideri din regiune, ca bolivianul Evo Morales și Daniel Ortega din Nicaragua.

Amânarea ceremoniei de învestire programată pentru 10 ianuarie a fost binecuvântată operativ în ajun de Curtea Supremă de Justiție.

Președinta Curții Supreme de Justiție din Venezuela, Luisa Estella Morales, a anunțat aseară că din punct de vedere juridic ceremonia din parlament nu este absolut necesară pentru continuarea președinției lui Chavez și că el va putea depune jurământul la orice altă dată în fața Curții Supreme de Justiție.

Cererea de amânare a ceremoniei fusese făcută de vicepreședintele Nicolas Maduro.

Într-una din desele sale apariții la televizor, vicepreședintele Maduro a spus că fără continuitatea guvernării lui Chavez, care conduce țara de 14 ani, revoluția socialistă din Venezuela este în pericol.

Opoziția politică destul de slabă din Venezuela a deplâns decizia Curții Supreme de Justiție, dar a promis s-o respecte și a criticat pseudo-inaugurarea organizată pentru astăzi de vicepreședintele Maduro. Liderul opoziției Henrique Capriles a mulțumit liderilor străini care au decis, la îndemnul lui sau din proprie voință, să nu participe la așa-numita inaugurare alternativă, organizată în absența președintelui Chavez de guvern.

Demersurile opoziției au fost însă criticate aspru de guvernanți, care spun că dreapta dorește destabilizarea Venezuelei. Un comandant militar a apărut aseară la televiziune ca să dea asigurări că forțele armate păzesc granițele țării în aceste momente dificile.

Chavez are 58 de ani. El luptă cu cancerul din iunie 2011 și a fost operat de mai multe ori, fiind supus și unor tratamente de radio- și chimioterapie. Înaintea ultimei operații de la 11 decembrie din Cuba, el a spus că dacă nu va putea să-și continue munca de președinte, ar dori ca succesorul lui să fie vicepreședintele Nicolas Maduro. De atunci Chavez nu a mai făcut nici un fel de declarații.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG