Linkuri accesibilitate

Depardieu, mirajul „fericirii” și Republica Mordovia


Liderul Mordoviei, Vladimir Volkov și Gérard Depardieu costumat la Saransk
Liderul Mordoviei, Vladimir Volkov și Gérard Depardieu costumat la Saransk

Gérard Depardieu: „Tot ce îmi trebuie pentru a fi fericit este o casă cu un iaz alături”.


De mai bine de o săptămînă, actorul francez Gérard Depardieu este cap de afiș în mediile de informare. Declarat textual „un nenorocit” de primul ministru francez după decizia sa de a se muta în Belgia, pe urmele altor milionari afectați de cota mare de impozite din Franța, Depardieu a căzut în cele din urmă în capcana întinsă de „prietenul” său, președintele Vladimir Putin. De cîteva zile a căpătat un pașaport rus și tot de cîteva zile nu încetează să-și exprime recunoștiința, lăudînd Rusia ca democrație și pe Putin ca om politic. Mai mult de la Victor Eskenasy:

Și Depardieu și Brigitte Bardot „sînt niște cretini sfîrșiți”, declara în urmă cu o săptămînă eurodeputatul ecologist Daniel Cohn-Bendit la un post de televiziune francez. „Dacă simt nevoia să doarmă cu Putin, n-au decît să se culce în patul lui și apoi problema este reglată. Celălalt dement care declară Rusia ca o mare democrație, ce să zici? Trebuie să fi complet bolnav și complet plin de alcool și steroizi [...] pentru a debita asemenea tîmpenii”.

Daniel Cohn-Bendit nu era de loc departe de adevăr: cu o grefă de ficat, cinci stenturi urmare a problemelor cardiace, așteptat să se prezinte în fața justiției la Paris pentru încă unul din multele episoade ale unui alcoolic înveterat, talentatul altfel Gérard Depardieu li se pare multora plecat pe calea sinuciderii și fără rețineri de vreun fel de ordin moral.

La per tu cu Vladimir Putin, dar cu o curte a președintelui rus avînd grijă să păstreze distanțele, spunînd că nu acesta i-a înmînat pașaportul rus și că actorul s-ar fi aflat în Rusia și la Soci doar într-o vizită privată, Depardieu a lansat între alte declarații îndoielnice și una care suna astfel: „tot ce îmi trebuie pentru a fi fericit, este o casă cu un iaz alături”.

Ca în basme, voia i-a fost imediat împlinită din ordinul Moscovei, iar
actorul s-a văzut la un pas nu numai de a intra în posesia unui teren cu un iaz, dar și de a primi un post de „ministru al culturii” într-o mică republică, la cca 600 de km sud de Moscova. Momeala a fost semnificativă fiindcă, dincolo de teren și iaz, averea cetățeanului rus Depardieu, cu condiția să figureze ca rezidînd șase luni pe an în Rusia, urmează să fie taxată cu doar 13% și, evident, să scape de dubla impozitare.

Republica Mordovia are, altfel, o singură asemănare cu Belgia, locul inițial de refugiu al prea bogatului actor, dimensiunile terestre. Pentru turiști, oficialitățile locale aduc elogii temperaturii clemente de-a lungul anului și celor 500 de lacuri, fericire pentru pescarii amatori.

In rest, Mordovia are un guvern considerat de fațadă, total supus Kremlinului și cu faima de a fi falsificat în așa măsură alegerile din 2011, că partidul lui Putin, Rusia Unită, a obținut scoruri de aproape 100%. Eroul medieval al locului, Emilian Pugaciov, revoluționar țăran din secolul al XVIII-lea, erou al singurului roman scris de Pușkin, ar urma să fie întruchipat de Depardieu într-un film, în timp ce actorul a promis să facă publicitate capitalei republicii, Saransk, la Federația Internațională de Footbal, pentru a găzdui cîteva din meciurile de fotbal ale Cupei Mondiale din 2018. Nimeni nu uită afacerile...

Cotidianul francez Liberation cita o scriitoare specializată în Rusia care descria Mordovia drept „o regiune foarte mlăștinoasă, cu climat în același timp continental și umid. Vara este plin de țînțari, iarna este o regiune bătută de vînturi”. Ziariștii de la „Le Figaro” adăugau cu o doză de ironie că dincole de pescuit și afacerile sportive, Depardieu s-ar putea consacra meditației, dat fiind cele 13 mînăstiri cu care se laudă republica și, în cazul în care va face și niște simple documentări istorice, ar putea descoperi și unde rezidă faima reală a Republicii pe care o găsește atît de ospitalieră.



In Mordovia au apărut, la începutul anilor 1930, primele lagăre de concentrare staliniste, care s-au specializat ulterior în represiunea membrilor bisericii, cu un record de circa 40 de mii de preoți împușcați în cursul terorii instaurate de Stalin. Iar lagărele și coloniile de muncă și-au continuat existența pînă astăzi, „găzduindu-l” în epoca de liberalizare a lui Hrușciov pe ziaristul disident Alexandr Ginzburg, iar astăzi, două din membrele grupului Pussy Riot.

Cam așa arată „paradisul” în care a fost primit și în care și-ar dori „fericirea” milionarul Gérald Depardieu, care exaltă „democrația” din Rusia.
XS
SM
MD
LG