Linkuri accesibilitate

Gropi și drumuri


Gheorghe Cojocaru: „Dacă drumul spre Europa va trece tot din groapă în groapă, societatea va avea de parcurs o cale mult prea lungă până acolo.


Istoricul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru, face o paralelă între drumul metaforic ale Moldovei către integrarea europeană și drumurile moldovene propriu-zise.

Gheorghe Cojocaru: „În anul 2013, o spun tot mai mulți responsabili europeni, Republica Moldova va fi invitată să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, alături de alte state din parteneriatul Estic. Când se va produce acest eveniment, Republica Moldova cu siguranţă va face un pas mare spre realizarea obiectivului prioritar al actualei guvernări de integrare europeană. Odată cu dobândirea acestui nou statut, ceva se va schimba în bine, vor apărea niște perspective europene mai clare, însă multe vor rămâne pe vechi, între care și actuala infrastructură și, în particular, drumurile …

Europa Liberă: „…pe care iarna, iată că, le face impracticabile. În condiţii de iarnă este foarte greu să vorbeşti despre planuri de vară.

Gheorghe Cojocaru:
„De bună seamă, sezonul rece este, în fond, testul cel mai serios pentru drumurile locale și naționale. Anume în această perioadă se verifică rezistența și calitatea asfaltului, a noilor artere sau a celor reparate, care cedează drastic, de regulă, în fața fluctuațiilor de temperatură. Acesta este sezonul în care drumurile desfundate formează un peisaj de coșmar pentru proprietarii mijloacele de transport și pentru simplii călători, deopotrivă. Odată în plus, sezonul rece scoate la suprafață gestiunea ineficientă a rețelei naționale de transport și trezește nemulțumirea publică față de autoritățile centrale sau locale responsabile de degradarea căilor de comunicații.”

Europa Liberă: Oricît ar părea de trivială această discuţie despre gropi şi drumuri, dar drumul bun sau rău se transformă într-un factor politic. Totuşi, de ce nu avem calitate odată ce se vorbește atâta de standarde europene?

Gheorghe Cojocaru:
„Dacă drumul spre Europa va trece tot din groapă în groapă, din hop în hop, așa cum se vede astăzi de-a lungul și de-a latul Republicii Moldova, societatea va avea de parcurs o cale mult prea lungă până acolo. Până acum chestiunea drumurilor proaste are o explicație la îndemână tuturor guvernărilor: lipsa de fonduri. Însă aceasta s-ar putea să fie doar o jumătate de răspuns, pentru că și drumurile reconstruite, cele din capitală, de exemplu, și cele lăsate să degradeze la voia întâmplării arată astăzi la fel de deplorabil. Prim urmare, banul public este folosit ineficient, fapt care trezește mari semne de întrebare privind acuratețea administrării acestor fonduri.”

Europa Liberă: Ascultătorii noştri fireşte că se întreabă ce soluții ar fi de propus?

Gheorghe Cojocaru:
„Pentru că suntem în plin sezon de iarnă, o aducere în ordine a drumurilor este, probabil, imposibil de realizat fără o curățenie generală în structurile care din an în an gestionează sub orice critică banii publici ce trebuie investiți în rețeaua de drumuri. Poate că prin asemenea măsuri de constrângere se va putea ajunge și la reducerea costului unui kilometru de drum asfaltat, care, după cum spun experții, este astăzi unul din cele mai mari în Europa.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG