Linkuri accesibilitate

Fostul premier Adrian Nastase ar putea fi eliberat condiționat la jumătatea lunii februarie


Comisia de la Penitenciarul Jilava a dat un aviz definitiv și favorabil eliberării fostului premier înainte de termen.


Fostul premier român, Adrian Năstase, condamnat definitiv anul trecut pentru corupție și condamnat la închisoare fermă a depus cerere de eliberare înainte de termen. Astăzi, un tribunal de la București a reconfirmat că cererea va fi examinată la 12 februarie. Mulți se așteaptă că decizia va fi favorabilă fostului premier, care a petrecut în închisoare până acum aproximativ șapte luni. Relatează de la București Sabina Fati:

N-ar fi surprinzatoare eliberarea lui inainte de termen, ci mai degraba asteptata sa revenire in politica. Adrian Nastase implineste anul acesta 63 de ani, a fost primul ministru care a incheiat in 2004 negocierile de aderare la Uniunea Europeana, dar si primul sef de guvern din România care a fost condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie.

Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale din 2004, dupa schimbarea puterii si reformarea procuraturii anticoruptie, fostul premier Adrian Nastase a inceput sa fie cercetat pentru felul in care si-a dobindit averea, dar si pentru felul in care au fost strinsi banii pentru campania sa electorala. Patru dosare au fost deschise pe numele sau, dintre care unul este intre timp inchis, intr-altul a fost achitat, un al treilea se afla pe rol, iar pentru al patrulea, fostul premier roman a fost trimis la inchisoare printr-o condamnare la doi ani cu executare. Este vorba despre cazul „Trofeul calitatii”, in care banii varsati in campania pentru prezidentialele din 2004 au fost strinsi prin circuite la marginea legalitatii.

Fostul premier roman Adrian Nastase beneficiaza de o reducere a pedepsei la o treime, potrivit legii care se aplica pentru persoanele care au depasit 60 de ani. La aceasta se mai adauga buna sa purtare, lectiile predate colegilor de penitenciar si scurtarea pedepsei cu 45 de zile pentru ca a scris o lucrare stiintifica, publicata deja si intitulata „Romania la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene” . Conform legislatiei in vigoare pentru doua zile de munca, un detinut din Romania cistiga o reducere a pedepsei cu trei zile, iar scrierea acestui volum a durat o luna, dupa cum au spus oficialii de la Jilava, locul unde este inchis fostul premier

In orice caz Comisia de la Penitenciarul Jilava a dat un aviz definitiv si favorabil eliberarii fostului premier inainte de termen. Avocatii lui sperau sa-l scoata din inchisoare pe parcursul acestei luni, dar judecatorii au decis astazi ca hotarirea privind eliberarea lui Adrian Nastase sa fie pronuntata pe 12 februarie.

In cele din urma, fostul premier isi va fi petrecut in inchisoare circa opt luni, perioada in care colegii sai de partid i-au pastrat locul de presedinte al Consiliului National al PSD, desi potrivit statutului Adrian Nastase este exclus din rindurile socialistilor. Paradoxal insa excluderea lui din PSD nu a generat alegeri pentru fotoliul sau. Desi Consiliul National este organismul care conduce partidul intre doua congrese.

Faptul ca functia de sef al acestui Consiliu a fost pastrata de socialisti pina la iesirea sa din inchisoare nu inseamna neaparat ca Adrian Nastase ar fi pretuit in partid, ci mai degraba ca acest gest de bunavointa va putea fi oricind repetat si in viitor pe baza acestui precedent.

Practic, PSD dovedeste in acest caz ca nu recunoaste de facto pedeapsa primita de Adrian Nastase si ca nu pune de loc pret pe lupta impotriva coruptiei. Adrian Nastase va fi primit cu bratele deschise in partid, a declarat purtatorul de cuvint al socialistilor, europarlamentarul Catalin Ivan, explicind ca nici el si nici colegii lui nu se tem „de nicio critica”, fiindca „un om nu poate fi pedepsit de doua ori”.
XS
SM
MD
LG