Linkuri accesibilitate

Bani ai mafiei ruse deturnați prin Băncile Moldovei (Adevărul)


„O banală dramă de vânătoare schimbă dramatic optica Republicii Moldova” (Jurnal de Chișinău).


Citînd cotidianul elveţian „Tages-Anzeiger”, Ion Preaşca scrie în „Adevărul” că mai multe milioane de dolari ai mafiei ruseşti din băncile elveţiene au fost puse sub sechestru la cererea procurorilor din Elveţia. Milioanele blocate provin din schemele criminale prin care au fost deturnate 5,4 miliarde de ruble din bugetul Rusiei în aşa-numitul „caz Magniţki”. O parte din aceşti bani au ajuns în Elveţia trecând prin Republica Moldova. Astfel, în perioada 4-13 februarie 2008, în conturile Bunicon-Impex SRL şi Elenast-Com SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferate din Federaţia Rusă 52 de milioane de dolari. Din Moldova, banii au ajuns ulterior în conturile din Elveţia ale unor firme offshore controlate de funcţionari ruşi. Autorul articolului mai scrie că, deşi au fost sesizate de firma americană de avocaţi Brown Rudnick, autorităţile moldoveneşti nu au iniţiat pe acest caz nicio cauză penală.

Valentina Basiul de la „Adevărul” se arată mirată că primele două persoane în stat – preşedintele ţării şi premierul – au aflat despre omorul din imprudenţă de la Făleşti din mass-media, abia după două săptămâni de la întâmplarea cu pricina. „Să presupunem că aşa este, mai ales că ultimul mai nu se jura că prima dată a auzit de acest lucru pe 6 decembrie. Ne-a mai spus prim-ministrul Vlad Filat că a cerut lista băieţilor zglobii care au mers la vânatoare, dar că nu a primit-o. Dacă e adevărat, vai de capul nostru cu aşa şefi de stat...”, conchide ziarista.

Nicolae Negru se întreabă ironic în paginile „Jurnal de Chişinău” că poate procurorul Valeriu Zubco nu ar trebui blamat ci compătimit? „Poate că dl Zubco crede sincer că e normal ca un procuror general să adune 32 de procurori, judecători şi oameni de afaceri şi să pornească cu ei la vânătoare, că e normal ca cel care împuşcă să şi ancheteze eventuala crimă, tăinuind informaţia, oprind presa să se implice în cazul de omor, sfătuind-o să lase investigaţia pe seama celor care au comis crima, după cum a făcut vicepreşedintele Curţii de Apel, Gheorghe Creţu? Poate procurorul general se crede sincer deasupra legii şi a bunului-simţ?”, se întreabă autorul. Oricum, concluzia dlui Negru e următoarea: „O banală dramă de vânătoare schimbă dramatic optica Republicii Moldova, arătând cât de putred mai rămâne sistemul. Liderii AIE sunt obligaţi să ia măsuri urgente de asanare a procuraturii”.

La acelaşi subiect, editorialistul Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” constată că primele zile ale noului an au scos în evidenţă deficitul de minte, de bun-simţ şi de onestitate la toate nivelurile şi în toate domeniile. Dar mai cu seamă sus, în vârful piramidei. Acolo unde se oploşesc magistratura, procuratura, clasa politică. „În consecinţă, Republica Moldova e ca un corp fără imunitate care ajunge să agonizeze în urma unei răceli ordinare. A fost destul ca nişte persoane sus-puse să asiste la un nefericit incident la vânătoare ca totul să se ducă de-a berbeleacul: guvernarea, justiţia, poliţia, informaţiile şi contrainformaţiile, deontologia, respectul pentru lege”, e de părere autorul.

Pagina electronică „Kommersant.md” anunţă că între Chişinău şi Tiraspol au apărut noi divergenţe, de această dată cauzate de intenţia autorităţilor nerecunoscute de a trece la televiziune digitală pînă în 2015. Între timp, autorităţile de la Chişinău nu agrează această idee deoarece ar contravine regulilor europene pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte. Aşa-zisul Ministru al Telecomunicaţiilor din regiunea nerecunoscută, Evghenii Zubov, a declarat pentru Kommersant.md că, pînă în 2015, în toate localităţile va fi difuzată televiziunea digitală şi că pentru locuitorii din Transnistria vor fi disponibile 15 canale gratuite.
XS
SM
MD
LG