Linkuri accesibilitate

Reacția autorităților la cazul Sorin Paciu a fost cel mai mediatizat subiect al săptămânii


O o retrospectivă a săptămânii politice realizată de Tamara Grejdeanu cu trei analiști de la Chișinău.



Felul în care au reacţionat autorităţile în cazul lui Sorin Paciu, împuşcat la vânătoarea din Pădurea Domnească unde au participat demnitari de rang înalt, printre care şi procurorul general Valeriu Zubco, a fost cel mai mediatizat subiect al săptămânii. Astfel, din rândul materialelor care stăruie să aducă lumină în acest caz este şi investigaţia „Vânătoare de oameni în pădurea domnească” realizată de Victor Moşneag şi Iurie Sănduţă de la „Ziarul de Gardă”. Iurie Sănduţă este de părerea că o dată cu tăinuirea acestui caz procuratura şi-a pierdut credibilitatea în faţa cetăţenilor:

„A fost interesant aici, cred că pentru toată presa să vedem cum se ascunde şi se tăinuieşte inclusiv acea listă cu participanţii care au fost la vânătoare, pentru că, din ce cunoaştem, de exemplu, acolo au fost şi alţi demnitari. Pentru mine, de exemplu, şi cred că şi pentru mulţi alţii, nu mai este credibilă procuratura la acest moment, doar prin faptul că a tăinuit anumite elemente, noi încă nu cunoaştem multe detalii care au fost acolo. Noi am ajuns la faptul că s-a tăinuit această crimă şi încercăm şi în continuare să şi încercăm şi în continuare să aflăm şi alte detalii. Aşteptăm, logic, şi alte demisii, cum o să iasă procuratura din această criză de imagine, să zic aşa. O să vedem doar declaraţiile lui Zubco, însă, sunt sigur că deja nu mai este credibil.”

Totodată, Alina Ţurcanu, redactor-şef al ziarului „Adevărul” crede că întâmplarea din Pădurea Domnească arată o lacună a sistemului de drept, dominat în opinia ei de interese politice:

„Acest eveniment trist a dezvăluit faţa adevărată a sistemului, ne-a arătat cât de bine, în sens negativ pot coopera între ele puterile din acest stat, şi cea judecătorească şi cea executivă, şi dacă se confirmă vestea că ar fi avut o influenţă în acest caz şi prim-vicepreşedintele parlamentului în acest caz, atunci vorbim şi de puterea legislativă. De ce negativ, pentru că ne-a demonstrat că atunci când trebuie să îşi apere propriile interese aceste puteri cooperează de nota zece. Cooperează în sensul că au reuşit, timp de aproape două săptămâni să ţină ascuns un fapt atât de grav.”

Tudor Iaşcenco, redactor-şef al ziarului „Cuvântul” din Rezina crede că de interes ar fi şi iniţiativa de modificare a legii privind deetatizarea publicaţiilor periodice, care le-ar permite mai multor ziare ale consiliilor raionale să nu se supună legii. În opinia lui această modificare este lipsită de logică întrucât publicaţiile riscă să devină instrumente de propagandă politică:

„Această lege este alogică şi vine în contradicţie complet cu programul de guvernare a guvernului unde este spus expres că se susţine presa independentă, neafiliată faţă de stat şi politic. Douăzeci de raioane s-au conformat legii şi au renunţat la publicaţiile periodice, câteva nu s-au conformat fiindcă au pile la guvern, la parlament. E alogic, autorităţile nu trebuie să manipuleze presa. Eu cred că ar trebui să se discute până, cel puţin, acest proiect de lege va ajunge în parlament.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG