Linkuri accesibilitate

Reanimarea Circului din Chișinău (Adevărul)


Nu disfuncţionalităţile instituţiilor statului îi preocupă pe liderii AIE, ci funcţia de procuror general (Timpul).


Anunţul ministrului culturii că se caută investitori pentru reanimarea circului din Chişinău este discutat de mai mulţi experţi în paginile ziarului „Adevărul”. „Ministrul Culturii promite că la până sfârşitul acestui an circarii vor reveni în arena închisă în 2004 pentru reparaţii, dar experţii pun la îndoială însuşi faptul că autorităţile ar putea găsi un investitor pentru renovarea clădirii”, notează Virginia Dumitraş în acest articol.
„Investiţia este foarte mare şi nu va putea fi recuperată prea curând, aşa că mai rentabil ar fi un circ ambulant, explică Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă. „Sub marca reabilitării Circului, cineva ar putea utiliza clădirea în alte scopuri: arendă, baruri, restaurante. Are o mare valoare imobiliară, fiind amplasat în centrul oraşului“, presupune economistul.

Tot în „Adevărul”, într-un articol ce continuă tema incidentului tragic de la vânătoarea din Pădurea Domnească, Irina Surdu scrie că în timp ce şefii de la Moldsilva spun că partida a fost legală, specialiştii afirmă că vânătorii amatori n-aveau ce căuta într-o rezervaţie naturală. Jurnalista îl citwază pe Oleg Ciocoi, preşedintele Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor din Moldova spunând că doar silvicultorii şi oamenii de ştiinţă din domeniu pot participa la vânători de selecţie. O părere similară are şi Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova. „În orice ţară civilizată la o vânătoare de selecţie nu este permis accesul amatorilor, deoarece este un proces ce trebuie executat atent, fără erori“, menţionează Reniţă în paginile „Adevărul”-ui.

Două comentarii la aceiaşi temă, unul semnat de Constantin Tănase în „Timpul” şi altul al lui Dmitri Ciubaşenco din „Panorama” se bazează pe ideea că, oricare va fi deznodământul scandalului politic declanşat de întâmplarea de la vânătoare, alianţa va rămâne intactă. „Cu siguranţă nu disfuncţionalităţile instituţiilor statului îi preocupă pe liderii AIE, ci funcţia de procuror general… Nu cred însă că liderii AIE doresc să renunţe la faimosul algoritm, pentru că nu sunt pregătiţi de alegeri anticipate. E de aşteptat ca acest scandal să se încheie amiabil,” este versiunea avansată de Constantin Tănase.

Şi Dmitri Ciubaşenco crede că oricât de mult s-ar certa între ei liderii alianţei, aceasta nu se va destrăma pentru că nici europenii nu vor permite acest lucru. Ideea pe care insistă Dmitri Ciubaşenco este că atuala putere de la Chişinău trebuie menţinută până la summit-ul parteneriatului estic din noiembrie la care Republica Moldova ar trebui, alături de Ucraina, să semneze cu UE acorduri de asociere, comerţ liber şi regim liberalizat de vize. În caz contrar un scandal în UE va fi de neevitat.
XS
SM
MD
LG