Linkuri accesibilitate

Procurorii de la Fălești au rămas fără dosarul vânătorii. Șefii poliției – fără funcții


De ce dosarul a fost transferat la Chişinău şi câtă independenţă au procurorii de rând?

Dosarul omorului „din imprudență” la vânătoarea din Pădurea Domnească se află de câteva zile în grija Procuraturii Generale, care l-a preluat de procurorii din Fălești, cei care l-au deschis. Bănuitul oficial este vicepreședintele Curții de Apel din Chișinău, judecătorul Gheorghe Crețu. Acesta și-a dat demisia joia trecută și s-a pus la dispoziție anchetei. Astăzi s-a autosuspendat pentru a nu influența ancheta procurorul general, Valeriu Zubco, unul din participanții la vânătoare. Aceste evoluții s-au succedat rapid după ce cazul ținut 2 săptămâni departe de ochii lumii a devenit public. Corespondenta noastră Alla Ceapai s-a interesat ce anume a făcut ca dosarul să fie transferat de la Fălești la Centru și de câtă independență se bucură procurorii de rând.

Direcţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a procuraturii generale va investiga de acum încolo dosarul penal iniţiat de procuratura de la Făleşti pe 25 decembrie, în ziua morţii cetățeanului Sorin Paciu. Aceeași direcție va aduna probe pentru dosarul penal pornit pe numele judecătorului Gheorghe Creţu, deocamdată, singurul suspect pe acest caz, a declarat pentru Europa Liberă adjunctul procurorului general Igor Serbinov. Iată cum motivează Procurorul Serbinov care de altfel a şi semnat ordinul de schimb de competenţe de la procuratura de Făleşti la cea Generală acest transfer:

„Deoarece persoana care este învinuită are statut special, este magistrat şi conform competenţei dosarele în cauză sunt examinate de către secţia specializată a Procuraturii Generale mă refer la secţia de examinare a cauzelor penale de o rezonanţă socială sporită.”

Europa Liberă: Dar de ce nu de la început dosarul a fost investigat de Procuratura Generală?

„Iniţial era imposibil deoarece nu era acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a da acordul de a iniţia o procedură penală şi a trage la răspundere penală pe domnul magistrat (n.a. Creţu).”

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea
Directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, spune că deşi Codul de procedură penală prevede o astfel de posibilitate de transfer de competenţe, acest instrument a fost rar folosit până în prezent:

„Intuiesc că motivul principal care a determinat un ordin al procurorului general sau adjuncţii săi, a fost acoperirea mediatică mare şi speculaţiile în jurul cazului. Cât de justificat a putut fi acesta sau nu eu cred că nu putem să dăm un răspuns clar la această întrebare atâta timp cât nu ştim materialele dosarului.”

Faptul că dosarul penal a fost deschis nu în ziua când a fost rănit Sorin Paciu la vânătoare, dar cu două zile mai târziu, când rănitul a decedat, explică în mare parte, în opinia expertului Vladislav Gribincea, ţinerea la distanţă a poliţiei şi a MAI. În dosare penale pe cauze de omor, rămâne la discreţia Procuraturii să solicite sau nu implicarea poliţiei, spune Gribincea:

„În cazul în care se schimbă competenţa procurorului MAI nici nu este interesat. Procurorul care primeşte dosarul urmează ulterior să ia legătura cu poliţia de pe loc. Bineînţeles că în scopul eficienţei urmăririi penale acest lucru ar trebui să aibă loc, dar formal acest lucru nu este cerut.”

Consiliul Superior al Procurorilor, întrunit astăzi într-o şedinţă a criticat neimplicarea MAI, totodată a dat asigurări că vor veghea asupra corectitudinii şi obiectivităţii anchetei. În opinia, directoarei Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, în acest caz, nu se poate vorbi despre o independenţă a procurorilor care vor investiga cazul şi care, în opinia expertei, pot fi supuşi influenţelor. Acesta este unul din motivele pentru care Transparency International a sesizat CNI şi a cerut să investigheze şi să elucideze un posibil conflict de interese în cazul omorului de la „Pădurea Domnească”:

Lilia Carasciuc
Lilia Carasciuc
„În primul rând, ne-am pus întrebarea ce fac la o astfel de întâlnire neformală procurori, judecători şi oameni de afaceri. În al doilea rând, s-a întâmplat incidentul, sigur că ar fi normal să se fi purces la investigare cazului. S-au scurs aproape două săptămâni şi nu s-a luat nici un fel de atitudine. Dar ceea la ce ne-am aşteptat noi, în primul rând, că persoanele care sunt implicate în acest caz vor demisiona. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ceea ce poate duce la afectarea obiectivităţii investigaţiei şi la pierderea probelor.”

Lilia Carasciuc crede că dacă nu ar fi fost mediatizat acest caz, dosarul morţii lui Paciu nu ar fi figurat nici astăzi pe rolul procuraturii. Aşa sau altfel, procurorul şef al direcţiei din cadrul Procuraturii Generale, care investighează cazul, Cornel Bratunov, a dat asigurări că în scurt timp acest dosar va fi trimis instanţei de judecată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG