Linkuri accesibilitate

Austria îndeamnă la solidaritate pe timp de criză


Viena
Viena

Cancelarul federal Werner Faymann a ţinut o pledoarie pentru unitate şi solidaritate în interiorul Uniunii Europene.


Responsabil cu administrarea economiei Austriei inca din 2008, social-democratul Werner Faymann a tinut o pledoarie pentru unitate si solidaritate in interiorul Uniunii Europene. Nimic surprinzator pentru un socialist, s-ar putea spune. Si totusi atasamentul Austriei (un net contributor la bugetul Uniunii Europene) pentru ideea de solidaritate este in totala contradictie cu exemplul oferit de alte state membre, cum e cazul Marii Britanii, tara care nu a facut un secret din faptul ca reflecteaza asupra posibilitatii de a parasi Uniunea decat sa apese si mai mult pedala solidaritatii.

Werner Faymann Cancelarul federal al Austriei: „Peste 8.5 milioane de cetateni europeni cu varste de pana in 25 de ani nu au locuri de munca. Este cinic sa spunem ca criza este depasita, a atras atentia cancelarul federal austriac, temperand exaltarea unora care sunt de parere ca masurile anti-criza luate de UE vor da roade rapid.

Suntem un contributor net la UE. Noi am platit mai mult decat am primit, in sume nete. Din partea UE am primit insa mult mai multe avantaje. Solidaritatea este o notiune care caracterizeaza UE asa cum nu mai intalnim nicaieri pe glob. Asta inseamna ca daca lucrurile merg bine pentru toti, tot asa pot merge rau tot pentru noi toti.”

Austria, micuta republica alpina se poate lauda ca este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mica rata de somaj in randul tinerilor. Un amanunt economic important. Nu atat de important totusi ca pacea, principala realizare a Uniunii Europene care a adus impreuna tari care o data au fost dusmani, a spus cancelarul.

Revenind la criza care isi cere rezolvarea imediata, liderul guvenului de la Viena a insistat pe lupta impotriva fraudelor fiscale si a coruptiei ca solutie pentru reinsanatosirea economiei europene.

„Sustinem taxa pe tranzactiile financiare pentru ca asta inseamna ca si finantele isi aduc contributia la criza pe care au provocat-o”, a spus cancelarul pentru ca apoi sa conchida: „Solidaritatea si caritatea sunt mai puternice si mai eficiente decat egosimul si speculatiile.”
XS
SM
MD
LG