Linkuri accesibilitate

Sfaturi pentru şoferi


Pe şoselele patriei circulă o sumedenie de şoferi vitezomani, aghesmuiţi, neglijenţi, dar şi mulţi indivizi care preferă mita în loc de amendă în cazul în care greşesc.


Am citit deunăzi un interviu mare, consistent, realizat de Unimedia, cu Sergiu Diaconu, şeful direcţiei Poliţia Rutieră a Ministerului de Interne. Dl Diaconu vorbeşte cu lux de amănunte despre procesul complex de reformare a poliţiei rutiere, despre problemele şi performanţele agenţilor de circulaţie.

Un fapt întristător, remarcat de şeful poliţiei rutiere, este acela că „în Moldova cultura şofatului, de comportament în trafic este foarte joasă”. Mai mult, dl Diaconu spune că în cadrul unor acţiuni de patrulare a constatat că fiecare al doilea şofer care încalcă regulile încearcă „să se înţeleagă” cu polţiştii. „De ce trebuie să te înjoseşti şi să încerci să te înţelegi cu un agent de circulaţie? De ce să nu respecţi legislaţia şi, dacă ai încălcat regulile, să nu achiţi amenda?” se întreabă dl Diaconu.

Şeful poliţiei rutiere are, în fond, dreptate. Pe şoselele patriei circulă o sumedenie de şoferi vitezomani, aghesmuiţi, neglijenţi, dar şi mulţi indivizi care preferă mita în loc de amendă în cazul în care greşesc. Da, sînt mulţi cei care preferă să se înţeleagă cu agenţii de circulaţie. Nu ştiu însă dacă încercarea de a-i responsabiliza are sorţi de izbîndă. Mai curînd e curată pierdere de timp. Pe şoselele patriei se deplasează zilnic mii de oameni foarte diferiţi. Pe mulţi dintre ei sfatul preţios al dlui Diaconu, acela de a nu da mită, îi va lăsa reci.

În altă ordine de idei, să constatăm că încercările şoferilor de a se înţelege cu poliţia rutieră nu ar prezenta nici un pericol dacă agenţii de circulaţie ar fi întruchiparea cumsecădeniei şi corectitudinii. Păi, dacă poliţistul e corect şi onest, nici un fel de înţelegere nu e posibilă, nu-i aşa? Şi pesemne şi şoferii ar renunţa la apucătura asta dacă poliţia ar fi incoruptibilă în totalitate.

Fireşte, nu e rău să responsabilizăm şoferii. Dar mi se pare mult mai important să fie responsabilizaţi şi reevaluaţi cu adevărat agenţii de circulaţie. Am înţeles din interviul dlui Diaconu că se munceşte serios în această privinţă şi există rezultate palpabile. Dar se pare că mai e de lucru de vreme ce, iată, recent, un prieten mi-a povestit cum un poliţist reevaluat l-a oprit pentru o gafă şi, zicîndu-i că procesul-verbal e gata, l-a privit cu subînţeles.

Eu cred că e mult mai uşor să responsabilizezi cîteva sute de poliţişti, decît sute de mii de şoferi. Iar atunci cînd toţi agenţii de circulaţie vor fi infailibili, corecţi, oneşti, nici nu va mai fi nevoie de sfaturile adresate şoferilor.
XS
SM
MD
LG