Linkuri accesibilitate

Statele Unite și intervenția franceză în Mali


Leon Panetta a spus ca Statele Unite vor oferi sprijin aerian și logistic.


Despre interventia franceza in Mali se vorbeste in aceste zile in capitale europene dar si in America. Vor ajuta Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ministrul american al apararii, Leon Panetta, a spus ca Franta are o misiune dificila, in incercarea de a elimina extremisti pe o mare suprafata, in nordul Republicii Mali. Panetta a adaugat ca Pentagonul continua convorbirile cu partea franceza, in legatura cu ajutorul militar pe care il va acorda.

La o conferinta de presa, Leon Panetta a evitat sa evalueze progresele realizate de fortele franceze in Mali. Extremistii au ocupat un sat considerat strategic, la putin timp dupa ce ministrul francez de externe declarase ca fortele tarii sale au stopat inaintarea teroristilor. Militantii se indreapta catre unul dintre cele mai mari orase din Mali, in timp ce atacurile aeriene franceze continua si Parisul a anuntat suplimentarea efectivelor.

Ministrul american a spus ca Statele Unite inca incearca sa inteleaga pe deplin strategia franceza. De aceea, Panetta a spus ca nu poate vorbi despre tintele atacurilor sau cit de eficace au fost acestea, fara sa inteleaga pe deplin care este strategia. La conferinta de presa cu omologul sau spanion, Pedro Morenes, Leon Panetta a spus ca ori de cite ori te confrunti cu un inamic care este atit de dispersat in teritoriu si nu este usor de localizat, contracararea e dificila.

Aflat intr-o calatorie in Europa, inainte de a ceda locul la cirma Ministerului American al Apararii, Panetta a spus ca Statele Unite vor oferi sprijin aerian si logistic Frantei, dar nu a dat mai multe detalii. Anterior, la Lisabona, Panetta a reiterat pozitia administratiei Obama de a nu trimite trupe in Mali. „Nu este luata in considerare o astfel de optiune” - a spus ministrul.

Nordul Republicii Mali poate deveni un teritoriu al nimanui dominat de extremisti, asa cum a fost Afganistanul cind talibanii au preluat puterea in anii '90. Intre nordul si sudul tarii a existat dintotdeauna o diviziune, nordul fiind dominat de populatia tuareg, care doreste independența.

Dupa caderea lui Muammar el-Qaddafi, tuaregii care au luptat pentru dictator s-au refugiat in sud, in Niger si Mali. In Mali, ei s-au alaturat separatistilor. Sub aceasta presiune si in fata incapacitatii guvernului de a rezolva criza, ofiteri de rang inferior din Mali au inlaturat regimul in martie 2012. Tuaregii au preluat controlul in nord. Pe fondul vidului de putere s-au instalat in nord traficanti si retele extremiste islamice, dind la o parte miscarea separatista. Saptamina trecuta, militantii islamici au inceput inaintarea catre sud si in acel context, guvernul Republicii Mali a cerut sprijinul Frantei.
XS
SM
MD
LG