Linkuri accesibilitate

Reduceri totale! Ne-am deschis! Servicii comunale…


Pe mulţi patroni îi cam doare-n cot de gramatică.


Vremea trece, dar agramatismul pare etern în această parte a lumii. Iar şi mai grav este că el e cocoţat pe panourile publicitare, pe o sumedenie de pancarte şi afişe împrăştiate prin toată capitala. Aici mai toată lumea are impresia că a însuşit bine limba română şi... dă cu bîta-n baltă. La fel de adevărat e şi faptul că pe mulţi patroni îi cam doare-n cot de gramatică. Important e „să meargă abaroatele”, vorba unei vînzătoare cu care am discutat despre o inscripţie bizară din magazinul ei.

Văd pe un mare panou publicitar următoarea inscripţie: REDUCERI TOTALE! M-am gîndit o vreme ce ar putea să însemne această „reducere totală” şi nu am putut dezlega misterul. Există reduceri de 40%, de 50%, de 80%. Cea totală ar trebui să fie de 100%, nu-i aşa? Prin urmare, ni se dă marfa pe gratis? Nu sînt prea convins. Sau poate „reducerea totală” e o reducere pentru toate mărfurile pe care le are acel agent economic? Poate că e aşa, poate că nu e aşa. Numai Dumnezeu ştie pesemne. Altceva era dacă pe panoul cu pricina ar fi fost scris REDUCERI MAXIME. De altfel, autorii acestei inscripţii nu ar strica să ştie că un hypermarket din România a fost penalizat pentru sintagma «reduceri totale» tocmai pentru că nu explicase ce înseamnă ele. Acolo poliţia întrezărise în această inscripţie un soi de concurenţă neloială.

Văd pe multe magazine noi inscripţia NOI NE-AM DESCHIS! E, desigur, un calc din limba rusă. Corect ar fi AM DESCHIS MAGAZINUL. Dar pe cine deranjează greşeala asta într-o lume în care numai supraviețuirea personală contează?

Mărturisesc că sînt departe de cunoştinţele vaste ale lingvistei Mioara Avram, dar am impresia, stimaţi ascultători, că şi sintagma SERVICII COMUNALE e o greşeală gravă. Tot aşa cum greşit e să spui şi APARTAMENT COMUNAL. Corect ar fi: SERVICII ÎN COMUN şi APARTAMENT LA COMUN. Dar cine mai poate elimina aceste greşeli care s-au răspîndit peste tot? Nimeni.

Aşa că mergem înainte. Important e că învăţăm foarte bine limbile străine. Iar cea română sau poate moldovenească e ultimul lucru care ne interesează.
XS
SM
MD
LG