Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza ostatecilor din Algeria


Leon Panetta: „Vreau sa ofer asigurări concetățenilor mei că Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar”.


Gherile islamice au luat ostateci, intre care si americani, in Algeria. Care sint reactiile in Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Agentia algeriana de stiri a anuntat ca doua persoane au fost ucise, intre care si un britanic si alte sase ranite intr-un atac initiat de o grupare terorista algeriana. Nu este clar cite persoane sint retinute. Forte algeriene au fost trimise in zona in care s-au produs incidentele. La Roma, ministrul american al apararii, Leon Panetta a spus ca cetateni americani se numara printre ostateci, dar nu se stie despre cite persoane e vorba. „Dupa toate indiciile este vorba despre un act terorist” - a spus Panetta, continuind: „Este o criza foarte serioasa cind americani sint luati ostateci impreuna cu alte persoane. Vreau sa ofer asigurari concetatenilor mei ca Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru ca aceasta situatie sa fie rezolvata”.

Panetta nu a spus daca gruparea care e implicata are conexiuni cu afiliati ai retelei Al Qaeda, care lupta cu fortele franceze in nordul Republicii Mali. „Stiu doar ca teroristii sint teroristi si comit astfel de acte” - a spus ministrul. El a adaugat: „Am vazut cum se comporta intr-o serie de ocazii cind nu au avut nici o consideratie pentru vietile oamenilor nevinovati. Asta e situatia si acum”.

Al Qaeda din Magrebul Islamic a revendicat pe de alta parte actiunea, anuntind ca ar avea 41 de ostateci, intre care sapte americani. Dar Agentia Algeriana de Stiri a anuntat ca ar fi vorba de peste 20 de ostateci din Norvegia, Marea Britanie, Statele Unite, Franta si Japonia. Lucratorii algerieni de la instalatia unde s-a produs atentatul au fost eliberati. Teroristii au atacat la inceput un autobuz care transporta lucratori straini de la instalatia producatoare de gaze, care un aeroport local. Un lucrator strain a fost se pare ucis acolo, apoi teroristii au ocupat o parte din instalatia respectiva si au luat ostateci.

Autoritatile algeriene au spus ca nu negociaza cu teroristi. Al Qaeda in Magrebul Islamic a comunicat ca actiunea reprezinta represalii la decizia Algeriei de a permite Frantei sa foloseasca spatiul aerian pentru a ataca militanti islamici in Mali. „Participatea Algeriei la acest razboi de partea Frantei tradeaza singele martirilor algerieni care au luptat impotriva ocupatiei franceze”-se arata in comunicatul teroristilor.
XS
SM
MD
LG