Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu a respins nominalizările pentru șefia Parchetului General și DNA


Daniel Morar.
Daniel Morar.

Șeful statului român ar vrea sa-l poată păstra pe Daniel Morar în fruntea Parchetului General.


În România, președintele Traian Băsescu a respins vineri candidaturile pentru șefia Parchetului General și Direcției Naționale Anticorupție propuse de ministrul justiției din guvernul rival de centru-stânga, guvern care a încercat să-l demită pe șeful statului prin referendum vara trecută. Relatează de la București Sabina Fati.

Gestul președintelui român nu este o surpriză, mai cu seama ca cei doi procurori propusi de ministrul justiției au iesit cu imaginea sifonata dupa ce au fost audiati in vazul lumii de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Traian Băsescu si-a motivat respingerea lui Tiberiu Nițu, aspirant la functia de procuror general si pe cea a lui Ioan Irimie, care viza Direcția Nationala Anticoruptie, criticind lipsa de transparență a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei.

Cei doi, care nu au nici un fel de performante profesionale, au primit luna trecuta avize negative din partea CSM, de aceea acum exista presiuni ca in fruntea acestei institutii care este potrivit Constitutiei garantul independentei justitiei, sa fie alesi magistrati mai prietenosi cu actuala guvernare.

În România presedintele este cel care-i numeste pe cei doi procurori-șefi, la propunerea minsitrului justitiei cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cum presedintele tarii se afla in opozitie cu actualul arc guvernamental, e greu de crezut ca cele doua parti ar putea avea pareri comune in privinta procurorilor care vor conduce Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie.

Pentru Traian Băsescu este convenabila aceasta situatie ambigua, care-i permite sa-l pastreze pe Daniel Morar in fotoliul de procuror general interimar, dupa ce acesta a reusit din 2005 incoace sa reformeze atit de mult procuratura anticoruptie si mentalitatea celor care lucreaza acolo, incit a fost mereu sustinut de reprezentantii Bruxelles-ului si ai Washington-ului.

Daniel Morar are 46 de ani si a devenit procuror general interimar dupa ce I s-a terminat mandatul Codruței Kovesi, iar aceasta l-a delegat să conduca Parchetul General pentru sase luni.

Sub conducerea lui Morar s-au facut cele mai importante dosare de coruptie din Romania, iar el este considerat drept unul dintre cei mai integri magistrati.

Intr-o carte-interviu, care a aparut recent la editura Humanitas, Daniel Morar povesteste chiar cum pe vremea cind era procuror la Cluj a fost nevoit sa ceara mandat pentru arestarea unui prieten care lucra in magistratura, era vorba despre un prieten atit de apropiat incit cele doua familii isi faceau vacantele impreuna.

La intrebarea daca nu s-a simtit cumva vinovat in fata copiilor prietenului arestat, Morar raspunde simplu: „responsabilitatea față de familia lui o poartă el, nu eu”

Traian Băsescu ar vrea sa-l poata pastra pe Daniel Morar in fruntea Parchetului General, dupa ce si-a incheiat cele doua mandate legale in fruntea DNA, iar acum ar putea candida si pentru postul de procuror general.

Nu si-a depus insa candidatura, considerind ca procedura de desemnare folosita de ministrul justiției Mona Pivniceru este netransparenta.

Pe de alta parte nici unul dintre partidele politice n-ar vrea sa-l mai vada pe Morar intr-un post atit de inalt, fiindca au fost victime de toate culorile.

Chiar si Traian Băsescu a avut o iesire brutala impotriva lui dupa ce oameni importanti din PDL au fost arestati. In acelasi timp impotriva lui s-au ridicat si unii magistrați, mai cu seama ca Morar a fost primul procuror român care a avut curajul sa ceara mandate de arestare pentru un judecator, tot pe vremea cind era un simplu procuror la Cluj.

Numirea unor procurori de buna credinta, fara interese politice si buni profesionisti ar fi garantia ca justitia isi va păstra independenta, numai ca presiunile din ultima perioadă pentru modificarea echilibrului la CSM, instituția care va da avizele pentru urmatorii candidati sa devina procurori sefi, este din ce in ce mai mare.

Partidele care se afla la guvernare vor incerca din rasputeri sa schimbe filosofia anticoruptiei din ultimii ani, fiindca23 de parlamentari, toti din arcul puterii, sint cercetati penal, la care se adauga citiva ministri plus premierul care si-a copiat lucrarea de doctorat si se afla sub acuzatia de plagiat.

Oricum Traian Basescu nu mai poate respinge urmatoarele propuneri pe care le va face Ministra Justitie, Mona Pivniceru, asa ca tot ce poate sa mai faca este sa se bazeze pe o majoritate sanatoasa in Consiliul Superior al Magistraturii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG