Linkuri accesibilitate

Preşedintele Traian Băsescu anunţă priorităţile de politică externă


Traian Băsescu
Traian Băsescu

În interiorul UE, Bucureştiul se va concentra asupra apropierii de Bruxelles a statelor din Balcanii de Vest şi a Republicii Moldova.

Președintele României, Traian Băsescu a rostit astăzi un discurs tradițional de început de an în fața ambasadorilor străini acreditați la București, la care a prezentat prioritățile țării sale în politica externă. Corespondenta noastră, Sabina Fati relatează că președintele român, tot în mod tradițional, și-a anunțat și așteptările în privința Republicii Moldova, dar nu a spus nimic despre o apropiată vizită la Chișinău vehiculată de presa moldoveană.

Intilnirea anuala a presedintelui roman cu ambasadorii straini acreditati la Bucuresti prilejuieste prezentarea strategiei de politica externa a tarii, prin care Traian Basescu traseaza urgnetele Romaniei, pune pe tapet relatiile privilegiate pe care le are Bucurestiul cu alte capitale, dar enunta si unele dileme pe care le are seful statului.

Republica Moldova trebuie sa ramina in viziunea lui Traian Basescu in aceeasi masura o tara cu care Romania are o legatura privilegiata si o urgenta. Astfel la capitolul politica europeana a Romaniei in interiorul Uniunii Europene, Bucurestiul se va concentra asupra avansarii in procesele de apropiere de Bruxelles a statelor din Balcanii de Vest si a Republicii Moldova, dar si asupra asigurarii accesului deplin al cetatenilor romani la dreptul de libera circulatie si dreptul de stabilire al resedintei oriunde in zona comunitara. Presedintele Romaniei considera deasemenea ca Republica Moldova este “partenerul cu performantele cele mai notabile in cadrul Perteneriatului estic”, de aceea Bucurestiul crede “ferm” in “viitorul european” al tarii de peste Prut. In acelasi timp Traian Basescu sfatuieste Chisinaul sa “mentina ritmul reformelor” pentru a obtine o “perspectiva clara de aderare”. Presedintele roman spera ca Republica Moldova va reusi sa finalizeze negocierile privind Acordul de Asociere la Uniunea Europeana in vara acestui an astfel incit semnarea documentului sa aiba loc cu ocazia smmit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Dincolo de sustinerea pe care Romania continua sa i-o acorde Republicii Moldova, presedintele roman a vorbit despre Parteneriatul Strategic pentru secolul 21 cu Statele Unite, care reprezinta „dimensiunea transatlantica a politicii externe romanesti” si care este “cel mai important parteneriat de anvergura globala al Romaniei”. A enuntat apoi parteneriatele strategice cu Polonia si Turcia, dar si “ambitia” Romaniei, care “vizeza” trei zone principale din vecinatate: Regiunea Extinsa a Marii Negre, Balcanii de Vest si regiunea Orientului Mijlociu si a Africii de Nord. Marea Neagra, ca frontiera a Uniunii Europene si a NATO are o “importanta strategica” pentru Romania si este un “spatiu traditional de interes si cooperare regionala in care Romania a fost pionier”.

Traian Basescu spera in acelasi timp ca in 2013 relatiile Romaniei cu Rusia se vor normaliza si este “convins” ca Bucurestiul si Moscova pot gasi “puncte de convergenta” care sa duc la un “dialog pragmatic si transparent” chiar daca in cele doua capitale persista inca “umbra neincrederii”. In acest context presedintele roman considera ca “o solutie” in problema transnistreana care sa pastreze integritatea teritoriala a Republicii Moldova ar fi si “cheia relatiei politice deschise intre Moscova si Bucuresti”

Politigraf

XS
SM
MD
LG