Linkuri accesibilitate

Jean Asselborn: „Sunt sigur că în R.Moldova se va găsi inteligenţa necesară pentru a elimina criza şi a asigura stabilitatea”


Jean Asselborn
Jean Asselborn

Ministrul de externe ministrul de externe al Marelui Ducat de Luxemburg într-o declaraţie pentru Europa Liberă, la finele unei vizite la Chişinău.


Ultimele evenimente ce au avut loc pe scena politică nu îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană. Dar ar putea crea obstacole în atingerea obiectivelor pe care şi le propune guvernarea de la Chişinău, în acest an, în raport cu Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunţat şeful diplomaţiei moldave, Iurie Leancă, după întrevederea cu omologul său din Luxemburg.

Iurie Leancă: „O criză şi eventual alegeri anticipate ne-ar îndepărta teoretic de obiectivele pe care ni le propunem noi în raport cu Uniunea Europeană, în acest an. Dar, din alt punct de vedere, sigur noi avem nevoie de stabilitate. Iar de stabilitate avem nevoie pentru a promova reforme. Şi în momentul în care reformele nu se întâmplă, existenţa doar de dragul stabilităţii – care uneori ar putea să se asemene pe anumite segmente cu o stagnare – tocmai că ne creează probleme în a ne conforma anumitor standarde, anumitor principii, anumitor practici, care există în Uniunea Europeană. Pentru ce există acest exerciţiu de negociere a Acordului de Asociere pe zona de liber schimb, pe planul de acţiuni pe vize? Pentru a demonstra colegilor din Uniunea Europeană că noi, în acest proces de reforme, creăm instituţii, instituţii funcţionale care respectă drepturile omului. În momentul în care, de exemplu, ar avea regim fără de vize, cetăţenii moldoveni nu vor pleca de aici pe motiv că nu sunt protejaţi. Deci, în concluzie, sigur că este foarte important să avem stabilitate, dar această stabilitate să fie folosită pentru un scop foarte bine conturat şi, în mod special, pentru aceste reforme. Altfel, dacă nu există acest obiectiv, nu-mi dau seama pentru ce e nevoie să fii la putere.”

***

Jean Asselborn, ministrul de externe al Marelui Ducat de Luxemburg, făcând trimitere şi la experienţa statelor europene, care s-au confruntat cu crize politice similare, sugerează că, la acest moment, este foarte important să se menţină calmul.

Jean Asselborn: „Îmi exprim speranţa că Alianţa va cunoaşte că calea spre Bruxelles este asigurată prin stabilitate. Şi sunt sigur că reprezentanţii Alianţei vor înţelege acest lucru în mod corect. Criza este şi o cale de a face democraţia mai puternică. Şi desigur nu sunt în postură aici să spun ce va avea loc, când va avea loc, dacă va avea loc. Dar sunt sigur că, cu inteligenţă şi dacă Alianţa va avea această aptitudine de a învăţa, se va orienta spre stabilizarea ţării. Nu vreau să ofer lecţii de profesor, să vă ofer reguli de cum am urmat democraţia. Şi desigur în cadrul Uniunii Europene au fost situaţii când crizele din anumite ţări au dus ca politica ţărilor respective să fie ineficientă. Dar sunt sigur că în Republica Moldova se va găsi inteligenţa necesară pentru a elimina criza şi a asigura stabilitatea. Şi desigur că, în opinia mea, este foarte important ca interesul unei ţări să nu fie apreciat din perspectiva intereselor partidelor politice, dar din perspectiva intereselor cetăţeanului Republicii Moldova care doreşte să fie într-o ţară europeană. Trebuie să fac o mică completare: care este diferenţa între democraţie şi ne-democraţie? Este faptul că într-o democraţie oamenii sunt convinşi că instituţiile le apără interesele. Şi în cazul în care ele nu sunt funcţionale, respectiv ele nu apără. Deci trebuie să fie apărate.”

Politigraf

XS
SM
MD
LG