Linkuri accesibilitate

Los Lobos


Realism magic experimental mexican în muzica Statelor Unite.



În urmă cu aproape 40 de ani, în vara lui 1973, patru chicanos din Los Angeles - chicanos însemnînd americani de origine mexicană – cîntau pentru prima oară în public ca un grup de sine stătător, pentru fabuloasa sumă de 50 de dolari. Louie Perez, David Hidalgo, Conrad Lozano şi Cesar Rosas, proaspăt absolvenţi ce liceu, purtau plete (pentru că era încă perioada hippy) şi aleseseră să se numească “Los Lobos del Este de Los Angeles”, adică Lupii din estul Los Angeles-ului.A fost începutul unei lungi cariere, presărată cu succese şi eşecuri, şi care nu s-a încheiat nici astăzi.



De-a lungul remarcabillui lor drum artistic, Los Lobos şi-au asumat, cum spune un critic muzical de la revista „Bilboard” din Los Angeles, nenumărate încarnări muzicale: începînd de la sonorităţile mexicano-americane tradiţionale, trecînd prin rock’n’roll-ul de top, sau prin blues-ul marginalizaţilor, şi sfîrşind prin a fi ceea ce acelaşi critic numea, cu o formulă aproape post-modernă, şi deci oarecum obscură… „realist-magici experimentali”.


Indiferent însă de ce faţă au arătat ei lumii, indiferent de genurile abordate, Los Lobos au păstrat întotdeauna un stil care a fost numai al lor. Sau cum spune Diane Rodriguez, o scriitoare din Los Angeles, „indiferent cine eşti, sau de unde vii, muzica trupei de la est de rîul Los Angeles te leagănă, te linişteşte, te poartă într-un vis a ceea ce ar fi putut să fie…”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG