Linkuri accesibilitate

Inițiativa britanică de descurajare a românilor și bulgarilor - urmărită în întreaga UE


Chiar și acolo unde efectele imigrației sînt benefice, se pune o problemă morală, precum în cazul valului de doctori români din Belgia.

Recent, premierul Marii Britanii, David Cameron, a vorbit despre o renegociere a relațiilor ţării sale cu Bruxelles-ul, si, potrivit presei britanice, guvernul său lucrează la o propunere prin care românilor şi bulgarilor li se va recomanda, printr-o campanie de publicitate în ţările lor, să nu vină în Marea Britanie anul viitor, când expiră perioada de interdicţie pe piaţa muncii a românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie. O propunere privită cu interes de unele ţări comunitare, dar şi cu circumspecţie de Bruxelles. Dan Alexe:

Neîndemînateca inițiativă britanică de descurajare a românilor și bulgarilor a putut face să surîdă într-atât e, într-adevăr, de rău concepută și naivă în formularea ei. Astea nu înseamnă însă că inițiativa, șchiopătândă așa cum e, nu e urmărită cu interes în alte capitale. Asta pentru că atitudinea față de lucrătorii din țările estice ale UE s-a schimbat foarte mult în ultimul deceniu, după cum s-a schimbat și contextul economic.

La extinderea „Big Bang” din 2004, cînd au fost primite deodată 10 noi țări, Marea Britanie a făcut parte din cele care nu au impus niciun fel de restricții noilor veniți. Trei ani mai tîrziu, în 2007, Anglia a anunțat în schimb restricții pentru români și bulgari, împreună cu majoritatea celorlalte țări, unele chiar nou-venite, cum a făcut inițial Ungaria, obținând astfel un moratoriu de mai mulți ani, ce putea fi reînnoit, cel puțin în anumite sectoare ale economiei. Chiar și o țară precum Belgia și-a reînnoit în 2011 restricțiile impuse românilor și bulgarilor, pînă la sfârșitul anului în curs.

Toate astea pentru că între timp s-a văzut că ceea ce a fost numit „mitul instalatorului (sau „plombierului“) polonez“ este o realitate. Desigur, fenomenul e complex: după un aflux benefic de mână de lucru calificată, competentă și disponibilă efectele secundare negative nu au întârziat. Nu mai e un secret că în multe domenii standardele și condițiile de muncă s-au înrăutățit. Peste tot s-a răspândit masiv munca la negru, iar muncitorii estici, gata să lucreze 10 sau 12 ore pe zi pe plată puțină, au împins afara de pe piața muncii o întreagă categorie de lucrători locali, incapabili să reziste unei asemenea competiții.

Chiar și acolo însă unde efectele sînt total benefice, se poate pune o problemă inversă, de natură morală. Astfel, o anchetă recentă în Belgia arăta că din cei aproape 800 de doctori angajați anul trecut la nivel național, o treime proveneau din România. In condițiile în care reforma sănătății în România a închis în ultimii ani zeci de spitale și clinici, ministerul muncii din Belgia și-a pus în mod deschis întrebarea dacă nu existã o problemă etică în recrutarea de doctori din țări sărace unde sănatatea publică este deficitară.

Initiativa britanica, daca va fi aplicata, nu va avea asadar un efect imediat sau perceptibil. Ea se inscrie insă in intreaga retorica euro-sceptică devenita discurs dominant la Londra si riscă sa fie imitată și în alte capitale, cu consecințele previzibile pentru ceea ce a mai rămas din solidaritatea europeană.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Politigraf

XS
SM
MD
LG