Linkuri accesibilitate

Alianţa - între „resetare” şi destrămare


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Premierul Filat a făcut o alegere grea şi riscantă. Ca gest personal este un act de curaj, dar vom vedea cât de înţeleaptă şi câştigătoare pe termen lung pentru Moldova se va dovedi această opţiune.


Astăzi opinia publică şi presa au aşteptat cu emoţie briefingul premierului Vlad Filat, anunţat încă de ieri ca un eveniment-bombă. L-a devansat cu trei ore Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, care, printr-o mişcare strategică, şi-a ţinut propria declaraţie de presă la ora 10 dimineaţa, probabil în ideea că primul-ministru îşi va schimba unele teze din discursul său. Marian Lupu l-a avertizat pe premier să nu compromită semnarea importantelor acorduri din toamnă de la Vilnius printr-un vot alături de comunişti. Regretând tensiunile politice pe care le-a pus pe seama PLDM, Marian Lupu a declarat că este gata, alături de colegii săi, să discute problemele în Alianţă, să găsească soluţii, iar cei care refuză această ofertă se vor face responsabili de declanşarea alegerilor anticipate şi vor fi taxaţi de alegători.

L-a urmat premierul Filat. Noutatea pe care a anunţat-o acesta este că PLDM iese din acordul Alianţei şi a adresat partenerilor invitaţia de negociere a unui nou acord de coaliţie, pentru a salva parcursul european al ţării. Dl Filat şi-a justificat această alegere dramatică, făcând o lungă listă a abuzurilor şi actelor de corupţie care sufocă actuala coaliţie, înşelând aşteptările alegătorilor. Premierul a subliniat că vrea să păstreze Alianţa, dar nu cu orice preţ, pentru că în formula actuală, toxică şi neperformantă, nu se mai poate continua. Şantajul la adresa sa din partea partenerilor de coaliţie, obstrucţionarea guvernului şi deschiderea unor dosare penale, la comandă politică, împotriva miniştrilor PLDM au constituit elemente care au umplut paharul răbdării.

Exact ca în vechile mituri în care erau invocate puterile malefice, dar fără a fi numite, pentru a nu le provoca şi asmuţi asupra celor dragi, premierul Filat nu a rostit nici măcar o dată numele lui Vlad Plahotniuc în discursul său, deşi a făcut numeroase referiri la trecutul „legendar” şi întunecat al acestuia, de businessman lansat pe vremea guvernării comuniste, care a cumpărat un partid şi controlează azi, prin diverse scheme frauduloase, mai multe structuri ale statului: Procuratura, Centrul Anticorupţie, CCA-ul, o serie de bănci şi instituţii media. „Suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să cumpere o țară”, a spus Vlad Filat.

Declaraţiile pe care le-au făcut astăzi liderii politici plasează Moldova într-un moment de cumpănă. După marea criză iscată de imposibilitatea alegerii şefului statului, Republica Moldova e ameninţată din nou de anticipate. Întrebarea fundamentală este dacă partidele din Alianţă mai pot conveni asupra unei renegocieri a acordului de constituire şi, mai ales, dacă prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, se va hotărî să facă un pas înapoi, oferind actualei guvernări o şansă de „resetare” şi de reabilitare în faţa opiniei publice. Este greu de imaginat că, la câte interese sunt în Alianţă şi la nivelul de învrăjbire şi neîncredere la care s-a ajuns, aceasta mai poate funcţiona la fel. Depinde cum vor evolua lucrurile în următoarele zile şi chiar în următoarele ore. Se va implica, în mod cert, şi preşedintele Nicolae Timofti. Dar acesta nu va fi singurul arbitru în situaţia creată. Opoziţia comunistă va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte soarta guvernului, iar atitudinea ei va lua în calcul în primul rând propriile interese…

Premierul Filat a făcut azi o alegere grea şi riscantă, răspunzând şi celor care i-au reproşat multele ezitări şi compromisuri de până acum. Ca gest personal este un act de curaj, dar vom vedea cât de înţeleaptă şi câştigătoare pe termen lung pentru Moldova se va dovedi această opţiune.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG