La o zi după ce premierul Vlad Filat s-a declarat foarte supărat de puterile prea mari ale oligarhului devenit politician Vlad Plahotniuc, avertizând cu ieșirea liberal-democraților din coaliția de guvernare, celalalte partide de la putere au părut să semnaleze că, deși premierul le-a enervat, nu vor o criză de guvern în lege, urmată de eventuale alegeri anticipate. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.
Urmare a denunţării acordului, liberal-democraţii au mandatat trei negociatori imputerniciti sa procedeze la discutii cu celelalte două partide asupra unui nou document de coabitare în alianţă de guvernare.
Unul din cei trei, Vadim Pistrimciuc, care este şi vice-preşedinte al PLDM, a explicat Europei Libere care anume va fi subiectul tratativelor intenţionate: „Toate punctele de plecare au fost menţionate în discursul de ieri al prim-ministrului. Acordul Alianţei nu mai trebuie să favorizeze un clan economic sau oligarhic. Procuratura, CNA şi instanţele de judecată trebuie scoase de sub orice influenţă politică. Să fie exclusă orice ingerinţă a economicului în activitatea lor. În nou acord trebuie să fie stipulată clar şi condiţionalitatea că partidele nu trebuie să intervină în activitatea miniştrilor lor împiedicând realizarea programului de guvernare.”
Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a spus că nu va participa deocamdată la aceste discuţii. Nu se ştie însă dacă ele, în general, vor avea loc, deoarece nici unul dintre partenerii de coaliţie ai liberal-democraţilor nu au dat semn că admit să înceapă astfel de negocieri.
Dimpotrivă, ei au spus astăzi, tranşant şi consolidat, că Vlad Filat nu poate rămâne în funcţie dacă acordul nu va mai exista.
Asta a fost teza de bază pe care a emis-o astăzi, bunăoară, şeful liberalilor, în prima expunere publică a părerii sale despre anunţul de ieri a prim-ministrului: „Straniu este că denunţi acordul, dar rămâi prim-ministru. Păi, dacă denunţi acordul, asta înseamnă că nu ai majoritate parlamentară. Unde s-a mai văzut ca un guvern să existe fără majoritate.”
Marian Lupu a apelat chiar la metafore ca să demonstreze cât de ciudată ar fi o astfel de situaţie: „Asta ar fi precum ar veni un soţ şi i-ar spune soţiei; dragă, divorţăm, eu plec la alta, dar tu continui să-mi găteşti, să-mi speli, şi eu vin la tine atunci când vreau eu. Iată ce înseamnă foarte simplu mesajul transmis ieri de premier.”
Cu toate acestea, atât liberalii, cât şi democraţii s-au abţinut astăzi de la declaraţii care ar fi arătat că perspectiva anticipatelor ar fi o iminenţă. Liberalii au declarat, bunăoară, că rămân în alianţă şi s-au adresat şefului statului cu îndemnul să medieze, alături de emisarul UE la Chişinău, Dirk Schuebel, o soluţie pentru criza creată. Nici democraţii nu au insistat deocamdată pe scenarii extreme, atenţionând însă, la fel ca liberalii, că Republica Moldova ar putea rata acordurile cu UE şi reformele necesare pentru acestea.
Mâine, însă, lucrurile ar putea deveni mai clare, întrucât Parlamentul este convocat în prima şedinţă din actuala sesiune, iar pe agendă figurează un proiect al liberal-democraţilor care ar trebui să-l lase pe Vlad Plahotniuc fără funcţia de prim-vicespeaker. Proiectul ar putea fi votat de opoziţie, la fel cum s-a întâmplat în una din comisii, iar aceasta ar duce inevitabil la amplificarea crizei dintre majoritari.
De altfel, şi Vlad Plahotniuc s-a apărat astăzi pentru prima dată de acuzaţiile pe care i le-a adus şeful liberal-democraţilor. Este nedemn de un premier să opereze cu declaraţii neprobate, a spus el.