Linkuri accesibilitate

O societate marcată de criză: Grecia


Demonstrații anti-austeritate la Atena
Demonstrații anti-austeritate la Atena

„Grecia nu este țara luminilor strălucitoare și a spectacolelor de gală, e țara oamenilor care nu au ce să le dea de mâncare copiilor.”



Grecia a primit zilele trecute încă un oaspete vest-european care a încercat s-o îmbărbăteze într-o vreme de criză economică acută. Președintele socialist francez François Hollande a promis la Atena investiții franceze - și măsuri hotărâte la scară europeană pentru reluarea creșterii economice. Președintele Greciei a mulțumit frumos, dar a ținut să-i reamintească liderului francez cum o duce deocamdată societatea elenă. Detalii are Mircea Țicudean.

„Ne amenință o explozie dacă punem noi presiuni asupra
Președintele François Hollande
Președintele François Hollande
societății”, a spus președintele elen Karolos Papoulias la întâlnirea cu omologul său francez François Hollande, exprimând ceea ce simt milioane de greci, anume că au ajuns la capătul puterilor.

Într-o relatare de la Atena, Associated Press scrie că deși Grecia a evitat deocamdată falimentul, iar cifrele economice arată mai bine, pentru cetățenii de rând viața este tot mai grea.

Sindicatele elene, care au organizat miercuri prima grevă generală de anul acesta au avertizat că forța de muncă a fost prea greu lovită de măsurile de austeritate ca să mai poată asigura revenirea țării la creșterea economică, după o recesiune care durează de mai bine de cinci ani.
Grecia are în prezent cea mai înaltă rată a șomajului din Europa, 27% - adică 1,35 de milioane de persoane.

Un institut guvernamental de cercetări din Atena spune că anul acesta procentul ar putea ajunge la 30%.Dintre tinerii greci cu vârste mai mici de 24 de ani 60% nu au de lucru.
Criza economică – scrie AP – a lăsat 450.000 de familii fără nici un membru angajat. Iar noua regulă că ajutorul de șomaj se plătește cel mult un an înseamnă că anul acesta din cei peste un milion de șomeri statul va ajuta mai puțin de un sfert, cam 200.000.

Grecii care au totuși loc de muncă ar trebui să fie fericiți. Numai că angajații se confruntă cu un fenomen relativ nou, că nu li se plătesc cu lunile salariile. Potrivit unui institut de cercetare elen citat de AP, într-o țară cu aproape 11 milioane de locuitori numai 600.000 de persoane au un loc de muncă de opt ore pe zi și își primesc salariile regulat. Restul de un milion de angajați sunt fie siliți să muncească mai puține ore, fie să aștepte salariul câte patru sau cinci luni. Un expert de la Atena a spus că această epuizare a forței de muncă ar putea genera o criză și mai profundă, pentru că nu va mai avea cine să plătească impozitele pe care statul elen contează pentru ieșirea din criză.

Corespondentul AP la Atena citează declarația unei femei pe nume Maria Kanga, al cărei ajutor de șomaj va înceta în câteva săptămâni. Maria și-a pierdut slujba la un magazin de discuri care a dat faliment anul acesta, după ce nu-și primise salariul vreme de cinci luni. Ea a spus AP că nu mai știe ce cheltuieli să mai reducă și că fiica ei de 12 ani are o singură pereche de pantofi. Reporterul a întâlnit-o pe Maria protestând, împreună cu alte femei, în fața sălii de spectacole unde se ținea concursul Eurovision, etapa națională.

„Grecia nu este țara luminilor strălucitoare și a spectacolelor de gală – a spus Maria. E țara în care oamenii se sinucid, țara oamenilor care nu au ce să le dea de mâncare copiilor, a celor care au ajuns să fure din supermarket. Aceștia suntem noi, acum”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG