Linkuri accesibilitate

Pași spre eliminarea pesticidelor din Transnistria


Mai rămâne o cantitate de 1300 de tone de pesticide pe malul drept al Nistrului.


Recent, OSCE şi Ministerul Mediului au încheiat un acord privind evacuarea a 150 de mii de tone de pesticide din Transnistria – un proiect care se înscrie în politica paşilor mici, meniţi să apropie cele două maluri ale Nistrului şi să mărească încrederea reciprocă. Alla Ceapai a stat de vorbă cu viceministrul mediului, Lazăr Chirică:

Lazăr Chirică: „Eu aş vrea să încep cu istoricul problemei date. După destrămarea Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova au rămas în jur de trei mii de tone de pesticide periculoase distribuite pe toată suprafaţa Republicii Moldova. Ulterior aceste pesticide au fost transportate şi acumulate în 23 de depozite.

Începând cu 2006-2008 au fost eliminate, transportate în Germania, cu suportul Băncii Mondiale, circa 1300 de tone de pesticide. Apoi, cu suportul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare, o cantitate de 200 de tone au fost transportate şi distruse în Germania. Cu suportul Agenției cehe pentru dezvoltare şi în 2013-2014 sunt preconizate a fi evacuate încă 250 tone.

Săptămâna trecută, vineri, am semnat un memorandum cu OSCE pentru a evacua 150 de tone de pesticide amplasate pe malul stâng al Nistrului. În urma eliminării, exportării acestor pesticide periculoase în partea stângă a Nistrului, nu o să mai fie pesticide. Mai rămâne o cantitate de 1300 de tone de pesticide pe malul drept al Nistrului. Sperăm că în timp scurt vom putea să transportăm şi pesticidele date peste hotare, deoarece în Republica Moldova nu există utilaje pentru a distruge astfel de pesticide.”

Europa Liberă: Domnule Chirică, cum s-a ajuns la această înţelegere cu OSCE? Din câte îmi dau seama această înţelegere se înscrie în logica acţiunilor politicii paşilor mici privind reglementarea conflictului transnistrean şi promovarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Lazăr Chirică: „Sigur că se încadrează în politica paşilor mici. A fost o înţelegere între grupurile de lucru pentru chestiuni de agricultură şi de mediu al părţilor moldoveneşti şi transnistrene. Am ajuns la numitorul comun pentru a elimina aceste pesticide. Suportul financiar vine din partea OSCE. Cu părere de rău asupra sumelor nu pot să mă expun deoarece este o chestiune care ţine de OSCE, nu de noi.”

Europa Liberă: Unde urmează să fie evacuate aceste pesticide?

Lazăr Chirică: „Pesticidele date vor fi colectate de către o firmă din Germania. Ei vor ambala aceste pesticide în ambalaje speciale şi apoi urmează să le transporte în Germania unde vor fi distruse, deoarece în ţara noastră nu există utilaje speciale pentru a distruge pesticide.”

Europa Liberă: Beneficiarii cei mai importanţi în urma evacuării acestor pesticide sunt de fapt locuitorii.

Lazăr Chirică: „Sigur că noi mergem pe ideea că populaţia de pe un mal şi altul al Nistrului trebuie să beneficieze în urma acestor proiecte. Noi suntem conștienți că mai avem restanţe cu pesticidele de pe malul drept, cum am zis anterior. Astfel de proiecte sunt destul de costisitoare şi suntem în căutarea unor eventuali investitori. Cu atât mai mult că Ministerul Apărării a început tratativele cu NATO pentru a elimina pesticidele date.

În 2013-2014 se mai preconizează a fi transportate 200 de tone de pesticide lichide care mai există pe malul drept al Nistrului. Pesticidele lichide sunt cele mai periculoase, dăunătoare. Iată aceste pesticide vor fi eliminate şi transportate în Germania cu banii din Fondul ecologic naţional de stat.”
XS
SM
MD
LG