Linkuri accesibilitate

Radio Libertatea la aniversarea de 60 de ani


În 1956...
În 1956...

Kevin Klose: postul își „omagiază jurnaliștii care lucrau atunci și profesioniștii dedicați care lucrează astăzi în redacția de limbă rusă [și] aduce un omagiu și milioanelor de ascultători care, timp de șase decenii, au căutat și au găsit vocile libertății.



Radio Europa Liberă/Libertatea marchează astăzi 60 de ani de emisie în limba rusă. Alexandru Eftode rezumă o scurtă fișă biografică a redacției rusești.

Pe 1 martie, 1953, în toiul Războiului Rece, radioul a emis primele semnale către Uniunea Sovietică.

Jurnalistul Serghei Dubrovsky a fost cel care a anunțat lansarea postului Radio Eliberarea redenumit mai târziu în Radio Libertatea, sau Radio Svoboda, în rusă: „Ascultați! Ascultați! Un nou post de radio, Eliberarea, își începe astăzi emisia”.

Scopul noului post a fost să combată propaganda comunistă prin difuzarea știrilor necenzurate pentru ascultătorii sovietici.

În prima emisiune, Dubrovsky a spus că radioul va promova „deplina libertate de conștiință și dreptul la predică”, precum și „eliminarea exploatării omului de către un partid sau de către stat”.

Semnalele sonore inițiale se bazau pe „Imnul unei Rusii Libere”. Scrisă de Aleksandr Grechaninov, piesa fusese propusă să devină imn al Rusiei după răsturnarea țarismului în 1917, dar a fost respinsă de Guvernul Provizoriu.

Nu este limpede dacă aceste emisiuni de la început au ajuns la ascultătorul rus din cauza emițătoarelor slabe folosite inițial. Dar radioul a reușit să-și îmbunătățească rapid echipamentul și a obținut în scurt timp o audiență puternică.

Acoperirea morții lui Iosif Stalin decedat pe 5 martie 1953, adică la doar patru zile de la începerea emisiei a fost crucială pentru afirmarea postului ca sursă alternativă de știri într-o Uniune Sovietică marcată puternic de cenzură.


În ciuda eforturilor semnificative ale autorităților sovietice de a bruia emisia, eforturi care nu s-au încheiat decât în 1988, un număr tot mai mare de ascultători intrau pe frecvențele Radio Svoboda.

Astăzi, la 60 de ani de la începere emisiei, președintele în exercițiul al Radio Europa Liberă/Libertatea, Kevin Klose, spune că postul își „omagiază jurnaliștii care lucrau atunci și profesioniștii dedicați care lucrează astăzi în redacția de limbă rusă. Dar aduce un omagiu și milioanelor de ascultători care, timp de șase decenii, au căutat și au găsit vocile libertății, relatând în mod corect și independent în căutare de adevăr, drepturi, libertate culturală în Rusia ca atare și în întreaga lume”.

După startul emisiei în limba rusă, postul Radio Libertatea a deschis în următoarele zile și săptămâni redacții în alte limbi din Uniunea Sovietică, inclusiv în georgiană, armeană, azeră și în limbile Asiei Centrale.

În 1955, postul și-a instalat emițătoare în Taiwan ca să poată fi ascultat de locuitorii Siberiei de Est și de pe coasta sovietică a Pacificului.

Radio Libertatea și postul geamăn Radio Europa Liberă care emite către Europa de Est au fuzionat în 1976, formând Radio Europa Liberă/Libertatea. Compania continuă și astăzi să emită către 21 de țări în 28 de limbi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG