Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filat


„Educaţia. a picat prima evaluare naţională” (Adevărul)


Presa de astăzi comentează un singur eveniment al vieţii politice – moţiunea de cenzură a comuniştilor şi probabilitatea căderii guvernului Filat.

Dacă se va întâmpla, crede Igor Caşu de la „Adevărul”, Republica Moldova va pierde şansa istorică de a semna acordul de asociere cu UE, aşa cum a pierdut o şansă în 1999, când PPCD-ulk lui Iurie Roşca s-a aliat cu PCRM-ul lui Voronin pentru a demite guvernul Sturza, notează Igor Caşu. De data aceasta, crede el, pe rol de „tartor”, în locul lui Roşca, vor fi Vlad Plahotniuc şi Marian Lupu.

Fostul premier Ion Sturza, citat de aceeaşi publicaţie, este sceptic că guvernul ar putea pica. „Nimeni nu-şi poate închide portiţa. Nu văd unde ar fi interesul, în afară de orgoliile lui Vlad Palhotniuc, dar chiar şi el ar trebui să fie atent. Pare prea simplu să dai jos executivul din două mişcări”, a spus omul de afaceri.

După ce ieri într-o postare pe blog se arăta aproape sigur că PD va bate în retragere, astăzi Petru Bogatu continuă în „Jurnal de Chişinău” că, chiar dacă nu vor face-o, democraţii s-au pomenit izolaţi în spatele PCRM şi în cazul în care votează moţiunea vor trebui să accepte condiţia îndoielnică de ţucălari ai comuniştilor. Parabolizând, Bogatu mai spune că PD va crea astfel impresia că anume el a fost şoricelul care s-a prins de coada pisicii, ajutându-l astfel pe moşul Voronin să scoată o ridiche uriaşă, deşi iniţial democraţii ar fi mizat pe un scenariu invers. La viitoarele alegeri acest job de proastă speţă practicat de democraţi pe ogorul comunist va trage puternic partidul în jos, este verdictul lui Bogatu.

Colegul său Nicolae Negru vrea să vadă şi partea plină a paharului care ar rezulta din lupta fraternă din cadrul alianţei. Două luni de confruntări înverşunate, de atacuri reciproce au scos la iveală lucruri pe care nu le-am fi aflat în alte condiţii, care ar fi putut fi muşamalizate prin complicitate mutuală, crede editorialistul. Acum se vede că organismul statal etse într-o stare mult mai proastă decât se credea, că corupţia, natura oligarhică a actualei puteri, ca un cancer într-o fază avansată, subminează puterea şi eficienţa instituţiilor statului. De altfel, negru crede că Dumitru Diacov este figura cheie a confruntării politice ce se va da astăzi în parlament. Astăzi de fapt se va arăta dacă a rămas actor politic de luat în seamă sau rolul lui e formal, fără vreo influenţa după preluarea partidului de către Lupu şi Plahotniuc, mai crede Negru.

„Deja în dimineaţa zilei de 5 martie Moldova poate rămâne fără Guvern, iar Vladimir Filat – fără fotoliul de premier”, scrie „Kommersant.md”. Potrivit autorului articolului, „dl Filat, în intenţia de a salva situaţia, a purtat negocieri energice cu comuniştii. Dar acestea nu s-au soldat cu succes. Experţii prognozează căderea Guvernului şi crearea unei noi alianţe pe baza condiţiilor puse de democraţi”, mai menţionează autorul de la „Kommersant.md”.

Adevărul” mai publică un articol care sintetizează rezultatele unui studiu al IPP referitor la situaţia din învăţământ. „Educaţia a picat prima evaluare naţională” – este titlul articolui semnat de Virginia Dumitraş. Din studiu sunt citate date potrivit cărora doar 6% dintre dascăli au până la 25 de ani, în timp ce 26% au vârstă de pensionare sau de pre-pensionare”, „o treime din pedagogi au doar studii de licenţă şi doar 2% au gradul superior de calificare. Cei mai mulţi dintre dascăli (57%) au gradul doi de calificare, iar 9% - gradul unul”.
XS
SM
MD
LG