Linkuri accesibilitate

„Adevărata iubire este fără pumni”


Protest spontan împotriva violenței asupra femeilor la Chișinău și Soroca


De ziua femeii, tinerii de la Centrul Media - o organizație neguvernamentală creata în Moldova cu sprijinul UNICEF, cu scopul de a instrui tinerii in diverse domenii - au organizat un flash-mob (adunare spontană de oameni, n. red) la Chișinău și unul la Soroca împotriva violenței asupra femeilor. Inițiativa acțiunii, mai putin obișnuită pentru ziua când de obicei se vorbește numai despre lucruri bune și se fac complimente femeilor, se datorează faptului că violenţa împotriva femeilor este un fenomen răspândit în societatea moldovenească. Alla Ceapai a fost prezentă la flash-mobul din capitala Moldovei şi relatează.

„Nu bate femeia, bate covorul” cu acest mesaj mai mulţi tineri de la Centrul Media, organizaţie care promovează implicarea tinerilor în proiecte mediatice, au încercat să ia atitudine faţă de fenomenul violenţei domestice. Pentru a se face vizibili tinerii au întins un covor moldovenesc pe care periodic l-au bătut îndemnând şi trecătorii să facă acelaşi lucru.

Mihai Sochircă, unul dintre animatorii acţiunii, îmi spune că societatea nu poate depăşi mentalitatea patriarhală care se bazează pe aserţiunea că „femeia nebătută este precum casa nemăturată”:

„Femeia nu trebuie bătută. Trebuie bătut covorul care e plin de praf, care e plin de mizerie. Trebuie să avem grijă de femei. Orice problemă poate fi rezolvată prin comunicare.”

Sloganului „Nu bate femeia, bate covorul” a fost inventat de Valeria Stăvilă, în vârstă de 14 ani:

Valeria Stăvilă
Valeria Stăvilă
„Mi-a venit spontan această idee cu covorul. Știm că femeia ştim este gospodină prin definiţie. Am vrut să demonstrez că mai degrabă am fi gospodari şi am bate covorul, decât să batem femeile, ceea ce nu este normal. Femeile trebuie apreciate şi nu dimpotrivă.”

Valeria Stăvilă crede că violenţa naşte violenţă şi de cele mai dese ori ajung să fie violente persoanele care au fost martorii acestui comportament în familie:

„Eu sunt foarte mulţumită că în familia mea nu sunt aşa cazuri. Şi aş vrea să ajut şi alte familii la rândul meu ca să ajungă ca şi a mea ca în toate familiile din Moldova să fie pace şi înţelegere. Vreau să ajungem să creştem o generaţie viitoare în spirit non violent.”

Tinerele de la Centrul Media au invitat şi trecătorii să se solidarizeze cu acţiunea lor:

„Să arătați solidaritate faţă de femeile la care se aplică violenţa domestică şi să bateţi un covor, arătând că preferaţi să bateţi un covor şi nu o femeie.”

Sergiu este unul dintre puţinii bărbaţi care a dat curs invitaţiei. L-am întrebat de ce:

„Ca să arăt că este inacceptabil să baţi o femeie. Femeia e gospodina casei, ea trebuie protejată, nu bătută.”

Iată ce mi-a spus Ion, un alt tânăr care a bătut şi el covorul:

„Femeia nu trebuie bătută pentru că ea este mama noastră, iubita noastră, bunica noastră. De aceea trebuie să ne adresăm corect şi să admirăm femeia. Cred că doar cineva cu mintea nelalocul său îşi permite să bată o femeie.”

Acțiunea anti-violenţă asupra femeilor a fost sprijinită şi de un grup de tineri care practică street workout (sport stradal, n.red). Iată ce mi-a spus șeful clubului de street workout din Chișinău Denis Ciavdari:

Denis Ciavdari
Denis Ciavdari
„Muşchii sunt ca un decor pentru corpul nostru. În asta şi a fost ideea că noi fiind bine dezvoltaţi, robuşti și puternici demonstrăm că nu batem femeia. Cel mai josnic lucru pentru mine e să baţi o femeie. Le-aş sugera altor bărbaţi să fie mult mai practici şi să le explice femeilor prin cuvinte şi vorbe, nu prin pumni.”

Centrul Media a organizat astăzi un flash-mob similar la Soroca. „Adevărata iubire este fără pumni” a fost mesajul ales de tinerii soroceni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG