Președintele Rosen Plevneliev a anunțat componența guvernului tranzitoriu. Motto-ul guvernului va fi „Pentru Europa, pentru democrație, pentru dezvoltare economică”.
„Vom încuraja dialogul constructiv și pragmatismul, a spus președintele Plevneliev, adaugând - „Criza sociala, bazata pe venituri mici și șomaj înalt a evoluat într-o criza politică și a dus la demisia guvernului Borisov”.
Principalele sarcini ale cabinetului vor fi organizarea anticipatelor pe data de 12 mai, asigurarea stabilității financiare și aplanarea tensiunilor sociale.
Marin Raikov a ocupat postul de adjunct al ministrului de externe în guvernele Kostov și Borisov. Din 2010 a fost numit, pentru a doua oară, ambasador la Paris. Raikov este născut la Washington în 1960. Tatăl său a fost diplomat în perioada comunistă, ambasador în Iugoslavia, Italia și Elveția. A fost, se pare, și ofițer din serviciul de informații externe.
Pe lângă toate ministerele vor fi constituite consilii civice – reacție la protestele ce continuă în orașele bulgare. Noul premier promite măsuri ferme împotrivă monopolurilor.
Noul prim ministru a fost primit foarte bine de toate forțele politice. Se conturează un guvern al consensului. De altfel toate cele trei guverne de tranziție ce au existat în perioada postcomunistă au avut succes.
Formarea guvernului Raikov i-a permis președintelui Plevneliev să iasă, pentru prima dată, de sub umbra omului forte Borisov.
În ultima sa zi parlamentul a votat pentru retragerea Bulgariei din proiectul petrolier Burgas-Alexandroupolis promovat de Rusia.
Pe fundalul ultimelor proteste în fața parlamentului președintele Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev a anunțat că în Ministerul de interne în ultimele săptămâni au fost deschise dosare liderilor protestelor după modelul folosit de securitatea comunistă.