Linkuri accesibilitate

„Conclavul” partidelor fostei AIE (Timpul)


Averile de milioane ale procurorilor şi poliţiştilor moldoveni (Ziarul de Gardă)


Valentin Buda de la „Timpul” compară, ironic, sfatul cardinalilor pentru alegerea noului Papă cu negocierile liderilor PD, PLDM şi PL. „Chiar dacă atribuțiile viitorului „papă” al Cabinetului R. Moldova sunt ceva mai lumești, iar acesta trebuie să muncească neabătut pentru a-și duce oițele către mântuirea de cel rău, asigurându-le transhumanța către o lume mai tihnită decât cea de care au parte astăzi. Iar dacă la Vatican credincioșii așteaptă să vadă fumul alb din coșul palatului pontifical, îndrăznesc să cred că milioane de moldoveni speră ca, la finalul „conclavului” chișinăuian, liderilor politici să le mai iasă… „fumurile” din capetele înfierbântate de putere. Așa să le ajute Dumnezeu!”, încheie Valentin Buda.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” ţine, în continuare, în vizor casele pe care le deţin judecătorii şi procurorii moldoveni. Reporterii au constatat, de exemplu, că familia lui Eugen Rusu, adjunctul procurorului general, deţine două case de locuit particulare şi un apartament în raza mun. Chişinău, estimate la aproximativ 10 mil. de lei. Acesta susţine că un imobil l-ar fi construit pe când era deputat, iar altul, după ce a vândut un apartament.„Dacă nu aş avea o casă, având doi copii şi trei nepoţele, aş fi blestemat de ei”, este replica procurorului general adjunct la investigaţia „ZdG”.

Într-un alt articol, reporterii de la aceiaşi publicaţie scriu despre Valerian Mânzat - fost colaborator al Poliţiei Criminale şi proaspăt avocat. Acesta, potrivit ziariştilor, are un BMV, seria X5, de 46 mii de euro. Soţia sa, Cristina, fiica deputatului milionar Semion Furdui, a primit de la soţul său, cu prilejul zilei de 8 martie, o decapotabilă Porshe Boxster, în valoare de 45 de mii de euro. „Vă gândiţi că se mai merită să comentez ceva? Prietenii au apreciat gestul, dar noi trăim în Moldova şi unii oameni au comentat urât,” susţine proaspătul avocat care ar avea un salariu de circa 5 mii de lei, precizează jurnaliştii.

Redactorul şef al cotidianului „Adevărul”, Alina Ţurcanu, se întreabă, între altele, ce mai face fostul procuror general, Valeriu Zubco? Ziarista observă că de mai bine de o lună, de când războiul „fratricid” dintre partidele deja defunctei AIE 2 a acaparat tot spaţiul public, nu se mai aude nimic despre fostul şef al Procuraturii Generale. „Am avut parte de câteva săptămâni de reality-show numit „audieri în comisia specială de anchetare a circumstanţelor tragediei de la vânătoarea din Pădurea Domnească”, ce a culminat cu spectacolul „prezentarea raportului” în şedinţa Parlamentului. Şi gata, a murit subiectul”, constată autoarea.

Portalul de ştiri „Unimedia.md” notează că membrii Comisiei de la Veneţia au răspuns şi solicitării Curții Constituționale a R. Moldova cu privire la proiecte de lege ce vizează imunitatea judecătorilor. Între altele, în document se precizează că „independența justiției nu depinde de imunitatea largă și judecătorii ar trebui să răspundă pentru orice presupuse crime, avînd în vedere că procedurile efective de apărare, de atac și alte elemente ale statului de drept sunt la dispoziția lor deplină”.
XS
SM
MD
LG