Linkuri accesibilitate

Trebuie să facem tot posibilul ca stomatologia, mai ales cea din teritoriu, să prospere


Ion Lupan: „Este nevoie pentru ca fostele secţii stomatologice să devină de sine stătătoare, să-şi poată organiza activitatea, să poată folosi mijloacele care să nu fie folosite în alte scopuri.


De la 1 aprilie, serviciile stomatologice ale spitalelor municipale si raionale vor trece la autogestiune, după cum se mentioneaza într-un ordin semnat de catre ministrul sanatatii, Andrei Usatâi. Pe parcursul a zece zile, directorii institutiilor spitalicesti urmeaza sa inainteze consiliilor municipale si raionale demersuri privind reorganizarea spitalelor prin separarea serviciului stomatologic si fondarea intreprinderilor „Centrul Stomatologic Municipal sau Raional”. Presedintele Asociatiei stomatologilor din Moldova Ion Lupan, care deocamdata vorbeste in nume propriu, spune ca de fapt se schimba doar managementul institutiilor stomatologice. Iar pacientii nu vor fi afectati de aceasta reforma. Categoriile sociale vulnerabile, femeile insarcinate si copii vor beneficia in continuare de servicii stomatologice cu reduceri sau chiar gratuite. Neschimbate vor ramane si taxele pentru serviciile stomatologice care vor fi stabilite in conformitate cu Catalogul de preturi aprobat de guvern. Alla Ceapai a stat de vorba cu dr. Ion Lupan.Alla Ceapai de vorba cu Ion Lupan.

Ion Lupan: „Dacă e bine sau e rău nu pot să vă spun, pentru că deocamdată nu am studiat în profunzime problema. Sunt unele instituţii, unii colegi care îşi doresc acest lucru, adică să fie de sine stătători, să treacă la autogestiune. În alte raioane sunt de părere că nu ar trebui fiindcă în cadrul spitalelor raionale, cum era modalitatea până acum, ei se simt mai bine. De exemplu, la Străşeni ei sunt satisfăcuţi să fie în cadrul spitalului, pentru că nu au divergenţe. În alte raioane sunt alte viziuni. La fel ca în orice situaţie sunt cei care sunt pentru şi cei care sunt împotrivă.”

Europa Liberă: Dar dvs. personal cum vedeţi această decizie sau reformă, dacă putem să o numim aşa?

Ion Lupan: „Este o chestiune ambiguă. Noi trebuie să facem tot posibilul pentru ca stomatologia, mai ales cea din teritoriu, să prospere. Sunt localităţi unde serviciul stomatologic este bine organizat, sunt medici de performanţă, de calitate sunt buni organizatori. Ei într-adevăr ar putea trece la autogestiune, să fie de sine stătători.

Dar sunt localităţi unde situaţia nu este prea bună, nu sunt medici sau aceştia lucrează prin cumul, sau sunt pensionari. Şi dacă ei se simt bine în cadrul spitalului raional, de ce nu ar funcţiona în continuare în cadrul spitalului. Este important ca serviciu să funcţioneze şi să realizeze sarcinile pe care le are, în primul rând profilaxia, acordarea asistenţei medicale copiilor, gravidelor, păturile vulnerabile.”

Europa Liberă: Dar de ce credeţi că este necesară această reformă? Ce scopuri se urmăresc de fapt?

Ion Lupan: „Este nevoie pentru ca fostele secţii stomatologice să devină de sine stătătoare, să-şi poată organiza activitatea, să poată folosi mijloacele care să nu fie folosite în alte scopuri. De exemplu, în unele raioane se spunea că resursele care erau acordate pentru asistenţa stomatologică, erau folosite pentru alte scopuri. Acum se întâmplă mai rar acest lucru, pentru că instituţiile medicale sunt monitorizate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Atunci când vor trece la autogestiune aceste momente nu vor mai fi posibile, pentru că o să fie contractate serviciile nu cu spitalul raional, dar direct cu instituţia stomatologică.”

Europa Liberă: Ar mai exista şi alte metode de a eficientiza activitatea instituţiilor stomatologice, decât prin autogestiune?

Ion Lupan: „Nu poate fi vorba de alte modalităţi. Este vorba doar de două modalităţi, cea care a fost până acum şi cea prin care s-ar trece la o formă mai bună şi care urmăreşte scopul de îmbunătăţire a serviciilor.”

Europa Liberă: Sugeraţi că nu va avea de suferit calitatea serviciilor?

Ion Lupan: „Noi nu vorbim despre calitatea serviciilor. Este vorba de management. Autogestiunea presupune o modalitate de acumulare şi de folosire a mijloacelor care vor fi câştigate. Calitatea însă depinde de ceea ce asigură Compania de Asigurări în Medicină pentru profilaxie, pentru gravide, pentru copii – acestea nu vor fi schimbate. Totodată, la fel ca şi până acum, instituţiile stomatologice o să acorde servicii contra plată în conformitate cu catalogul de preţuri şi vor avea câştig.”

Europa Liberă: Adică cetăţeanul, pacientul nu va avea de pierdut?

Ion Lupan: „Noi vorbim despre instituţiile raionale, despre schimbarea formei de activitate, de management. În rest nu vor fi mari schimbări. Ceea ce era achitat de CNAM pentru persoanele asigurate sau pentru categoriile vulnerabile rămâne neschimbat. În cazul de faţă eu cred că această reformă vine în folosul cetăţeanului, care va avea doar de câştigat. Un alt scop al reformei ar fi ca statul sau fondatorul să aibă mai puţină bătaie de cap, mai puţine cheltuieli, pentru că instituţia va activa în aşa fel ca să-şi poată acoperi toate cheltuielile legate de existenţa şi activitatea ei.”

Europa Liberă: Dle Lupan, dar nu se va ajunge la situaţia când aceste stomatologii, care rămân a fi de stat, se vor închide la un moment dat pentru că nu vor avea suficiente venituri pentru a-şi putea acoperi cheltuielile?

Ion Lupan: „Nu cred că se va ajunge la asta. Ele vor fi la autogestiune, dar oricum au un fondator municipiul local sau puterea locală, care vor stabili statul de activitate pentru instituţiile stomatologice.”

Europa Liberă: Dle Lupan am auzit mai multă lume spunând că preferă mai degrabă să meargă la o clinică stomatologică privată, decât la cea de stat. Care ar fi cauza?

Ion Lupan: „Eu nu aş spune că este tocmai aşa. Recent am fost la prezentarea dărilor de seamă şi atât Clinica Stomatologică Republicană, cât şi Centrul Stomatologic fără de lucru nu au stat. Au plan financiar pe care îl îndeplinesc şi nu aş spune că au puţini pacienți. Desigur acum sunt multe instituţii stomatologice şi este bine că pacientul are de unde alege.

Fiecare serviciu are calitate, are costul său. Sunt mai puţin costisitoare, sunt mai costisitoare şi chiar foarte costisitoare. Instituţiile de stat se conduc după catalogul de preţuri, astfel costurile serviciilor sunt mai lejere. Se lucrează cu materiale destul de calitative, dar mai puţin costisitoare.

Cât despre instituţiile stomatologice private unele sunt mai puţin costisitoare, altele - mai scumpe, pentru că folosesc articole stomatologice de diferită calitate. Nu că ar fi unele mai proaste sau ar fi dăunătoare, pur şi simplu, ca în orice serviciu sunt diferite categorii.”
XS
SM
MD
LG