Linkuri accesibilitate

Umanitatea traversează un moment complex, provocator și potențial primejdios


Opinii ale istoricului Timothy Garton Ash la Forumul „Fondului Marshall German” de la Bruxelles.La Bruxelles are loc forumul „Fondului Marshall German”, un institut bipartizan de studii din Statele Unite. Printre vorbitorii cei mai așteptați s-a numărat istoricul și comentatorul britanic Timothy Garton Ash. Iată câteva din ideile principale ale discursului său, spicuite de corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

„Ne aflăm într-o situație la fel de complexă, provocatoare și potențial periculoasă ca oricare din secolul XX și cred că din două mari motive: în primul rând marile glisaje de putere și în al doilea rând provocările globale”.

„Încă trecem prin cea mai lungă perioadă de pace între marile puteri din istoria modernă. Nu avem nici o garanție că ea va continua. Nu are rost să ne amăgim spunând pur și simplu că de data aceasta va fi altfel. Va trebui să explicăm de ce va fi altfel. Nu ajunge să vorbim despre tot felul de interdependențe, pentru că asemenea interdependențe existau și în sistemul de stat dominat de europeni înainte de anul 1914 și tot am mers la război. Așa că ceea ce va trebui să facem înainte de toate este să recunoaștem probabilitatea istorică a războiului ca să-l putem evita”.

„Cred că cruciale sunt două lucruri. Organizații internaționale legitime și eficiente, instituții, rețele și coaliții strategice ale puterilor dornice și capabile să conducă în orice chestiune dată. Nu să acționeze singure, ci să conducă.”

„Occidentul singur nu ajunge. Nu doar că nu este suficient, nu este nici de dorit ca toate coalițiile celor dornici și capabili să se construiască întotdeauna în jurul unei coaliții permanente occidentale. La fel cum nu este de dorit ca acțiunea europeană să fie centrată mereu asupra unei coaliții, să spunem între Franța și Germania în context european, sau Statele Unite și Europa în lume”.

„De la o situație la alta ar trebui ca un G4, G5, G6, G8 să preia inițiativa... ar fi mai bine ca coalițiile celor dornici și capabili să fie diferite de la un caz la altul, ar fi mai bine pentru funcționarea sistemului internațional.”

„Este pur și simplu imposibil de imaginat o acțiune colectivă globală mai eficientă dacă Europa nu va avea o voce mai coerentă în lume și nu va fi un actor mai coeziv în lume”.

„Pentru a face asta, Europa va trebui să facă pe scena ei regională ceea ce noi toți trebuie să facem pe scena globală. Adică să construiască acele instituții legitime și eficiente cu coaliții ale celor dornici și capabili”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG