Linkuri accesibilitate

Pentagonul a anunțat patru pași pentru a îmbunătăți apărarea Statelor Unite


Proiectui de apărare antirachetă din Europa va fi restructurat.



Ministrul american al apărării Chuck Hagel a anunțat la o conferință de presă la Washington o serie de măsuri pe care Statele Unite urmează să le ia pentru a se apăra de provocările ce vin din dezvoltarea de către Iran și Coreea de Nord a unor rachete cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite, a spus Hagel, au sisteme de apărare care le pot proteja de atacuri limitate cu rachete intercontintale. Recent însă Coreea de Nord în special a făcut progrese în privința capacităților sale și s-a angajat într-o serie de provocări nesăbuite și iresponsabile.

Chuck Hagel
Chuck Hagel
Concret, Coreea de Nord a anunțat luna trecută că a făcut cel de-al treilea test nuclear al său, iar în aprilie 2012 a arătat în public ceea ce a părut a fi o rachetă intercontinentală.

A folosit de asemenea o rachetă Taepo-Dong2 pentru a pune pe orbită un satelit, demonstrînd că a făcut progrese în tehnologia rachetelor cu rază lungă de acțiune.

În acest context, ministrul american al apărării a anunțat patru pași destinați îmbunătățirii apărării Statelor Unite.

Primul este amplasarea în plus a 14 interceptoare terestre la Ft. Greely, în Alaska, ceea ce va duce la creșterea numărului acestor interceptoare de la 30 la 44, aici fiind incluse și cele patru interceptoarele de la baza aeriană Vandenberg din California.

Aceste interceptoare în plus, a spus ministrul american al apărării, vor duce la o creștere cu 50 de procente a capacității de apărare a Statelor Unite.

În al doilea rînd, cu sprijinul guvernului japonez Statele Unite vor amplasa încă un radar în Japonia. Acest al doilea radar TPY2 va putea localiza și urmări în faza incipientă orice rachetă lansată din Coreea de Nord împotriva Americii și a Japoniei.

În al treilea rînd, așa cum a cerut Congresul, ministerul american al apărării facte studii de impact asupra mediului pentru instalarea unui interceptor terestru în Statele Unite. Hagel a precizat că deși adminstrația Obama nu a luat nici o decizie legată de instalarea unui nou interceptor pe teritoriul american, studiul asupra impactului de mediu va grăbi instalarea lui, când se va lua o decizie în acest sens.

Al patrulea pas anunțat de ministrul american al apărării este restructurarea programului SM-3IIB, care presupune instalarea de interceptori în Europa, între altele și pe teritoriul României, ca parte a unui sistem american de apărare antirachetă împotriva unor eventuale atacuri din Orientul Mijlociu.

Termenul pentru instalarea acestor interceptori a fost amînat pînă în 2022, din cauza reducerilor bugetare, dar Chuck Hagel a spus că pentru pentru a face față noilor amenințări resursele de finanțare ale programului amânat vor fi folosite pentri instalarea interceptoarelor în plus din Alaska, ceea ce înseamnă că America va fi capabilă să se apere mai rapid împotriva unor eventuale atacuri cu rachete din Iran, adăugînd apărare în plus în fața amenințărilor Coreeii de Nord.

Șeful Pentagonului a subliniat la sfîrșitul alocuțiunii sale că Statele Unite rămân angajate ferm în apărarea anticrachetă a Alianței Nord-Atlantice: „Desfășurarea de instalații pe care Statele Unite o fac în fazele unu, doi și trei ale sistemului de apărare din Europa, inclusiv cele din Polonia și România, va fi în continuare aptă să ofere acoperire întregului teritoriu european al NATO cu începere din 2018, așa cum e plănuit.”

Să consemnăm în încheiere declarația secretarului de stat din miniterul român de externe Bogdan Aurescu, care a spus pentru Hotnews.ro, că decizia anunțată de minsitrul american al apărării nu afectează în nici un fel desfășurarea și calendarul instalării sistemului antirachetă de la Deveselu.

Hotnews.ro reamintește de asemenea că implicarea României în acest sistem de apărare antiracheta va avea loc în faza a II-a.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG