Linkuri accesibilitate

Încă o țară din UE, Austria, și-a deschis ambasadă în Republica Moldova


Michael Schwarzinger: „Astfel vrem să arătăm cât de importantă este R. Moldova pentru Austria... Suntem un grup mare de prieteni ai R. Moldova”.


Începând de astăzi o membră respectată a Uniunii Europene, Austria, este reprezentată la cel mai înalt nivel diplomatic în capitala Republicii Moldova. Un reportaj de la deschiderea oficială a ambasadei austriece ne-a trimis Diana Răileanu.

În atmosfera ariilor muzicale ale compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart, astăzi la Chişinău a fost inaugurat sediul misiunii diplomatice a Austriei.

Michael Schwarzinger (în faţă)
Michael Schwarzinger (în faţă)
Ambasadorul Michael Schwarzinger a menţionat că astfel autorităţile de la Viena vor să consolideze cei peste 20 de ani de relaţii bilaterale între Austria şi Republica Moldova:

„Aş vrea să mulţumesc Ministerul de Externe de la Viena care, în ciuda sacrificiilor financiare şi a reducerilor anuale de buget, a găsit surse pentru deschiderea unui sediu, aici, la Chişinău. Astfel vrem să arătăm cât de importantă este Republica Moldova pentru Austria. Sperăm în acest fel să punem baza unei relaţii mai intense între ţara Dvs. şi Uniunea Europeană şi cred că Austria nu este singură în această intenţie a sa. Suntem un grup mare de prieteni ai Republicii Moldova”.

Şi Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria, Reinhold Lopatka, a confirmat susţinerea guvernului de la Viena în parcursul pro-european al Republicii Moldova. Între altele, demnitarul austriac a spus că îşi doreşte şi o intensificare a relaţiilor comerciale între state:

Reinhold Lopatka
Reinhold Lopatka
„Iar pentru comerţ şi investiţii este nevoie de respectarea legii, ai nevoie de securitate, dar şi de o perspectivă clară, europeană. De aceea, vreau să vă asigur că vom face tot posibilul pentru a vă susţine în calea Dvs. spre Uniunea Europeană.”

Din 1997, Austria, prin intermediul programului său de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare a oferit Republicii Moldova peste 25 de milioane de euro. Despre susţinerea guvernului de la Viena, atât politic cât şi financiar, a vorbit şi ministrul moldovean de Externe în exerciţiu, Iurie Leancă:

Iurie Leancă
Iurie Leancă
„Chiar şi fără o prezenţă diplomatică până acum la Chişinău, prezenţa Austriei a fost una remarcabilă în toate domeniile, începând cu sprijinul diverselor organizaţii neguvernamentale, bineînţeles mă gândesc la Concordia, mă gândesc la proiectele sociale pe care le-au realizat aici companiile austriece dar şi guvernul austriac prin agenţia sau de dezvoltare. Bineînţeles că vreau să menţionez sprijinul Austriei în ceea ce noi numim parcursul european al Republicii Moldova sau Agenda Europeană. Acest sprijin este extrem de important pentru noi, în special acum, când parcurgem o situaţie deloc simplă, aici, la Chişinău.”

Ambasada Austriei îşi are sediul pe strada Alexe Mateevici, din capitală. Aici pot fi găsiţi responsabilii pentru sectoarele de învăţământ, poliţie şi social. Cetăţenii moldoveni care vor dori să obţină viză pentru Austria, în continuare se vor adresa la Centrul Comun de Vize. Anul trecut, au fost acordate peste 2 mii de vize.
Previous Next

XS
SM
MD
LG